Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Drony a jejich využití v řadách policie

Kutnohorsko – Létejte bezpečně a legálně. 

Amatérská hračka pro moderní zábavu nebo profesionální nástroj pro odbornou práci. Řeč je o dronech neboli bezpilotních letadlech. Ty nejmenší se vám mohou vejít do dlaně a velikost těch největších se může pohybovat kolem 20 metrů. Postupem času s rozšiřováním nabídky a dostupnosti strojů přichází nejen nová éra záběrů a dalšího využití, ale také nebezpečí, které hrozí jejich nesprávným užíváním.

Drony mohou ohrožovat jak naše soukromí, tak fyzickou bezpečnost, ať už náhodně, nebo cíleně. Náhodné škody mohou způsobit drony, které se vymknou kontrole a neovladatelně padají k zemi nebo se připletou do dráhy vrtulníku či letadla. A zde platí přímá úměra – čím větší dron tím větší může způsobit škodu. Ať už se ve vzduchu pohybujete na místech, kde nemáte co dělat, z jakéhokoliv důvodu, pravidla jsou pro všechny stejná. (Zdroj: PP PČR )

A právě o pravidlech používání dronů a hlavně o jejich využití v policejních činnostech měli možnost besedovat s policisty kutnohorští studenti z VOŠ, SPŠ a OA Čáslav ve čtvrtek 21. září letošního roku.

Besedy se zúčastnila také kutnohorská policejní ředitelka plk. JUDr. Blanka Matějů, která setkání oficiálně zahájila společně s ředitelkou školy paní Mgr. Věrou Szabovou.

Využití a činnost představil vedoucí kutnohorského Oddělení kriminalistické techniky  ppor. Bc. Miroslav Martin  společně se svým kolegou nprap. Bc. Tomášem Herlboltem a s vedoucím kutnohorského dopravního inspektorátu npor. Mgr. Martinem Zdeňkem.

„Kutnohorští policisté využívají tyto bezpilotní letecké prostředky, například v oblasti dopravy při monitorování silničního provozu, nebo při dokumentaci závažných dopravních nehod“, uvedl Martin Zdeněk.
„Věnujeme se také rizikovým úsekům na silnicích. V tomto případě se jedná o nebezpečné přestupky, které mnohdy končí závažnými nehodami. Jde o nebezpečné předjíždění na horizontech, nebo v místech kde platí zákaz předjíždění. Na rizikových křižovatkách se kontroluje respektování značek upravujících přednost“, dodal. „Vše má svá pravidla, každý, kdo chce s dronem létat musí dodržovat určitá pravidla. Provozování a užívání dronů v rámci policie má v gesci policejní Letecká služba. Každý útvar, který chce drony používat, musí Leteckou službu žádat o povolení“, dále uvedl Zdeněk.

V závěru setkáni si všichni zúčastnění mohli na školním dvoře dva z používaných policejních dronů prohlédnout. Jednalo se o modely DJI Mavic 3.

Více naleznete:
„Létejte bezpečně a legálně“
„Drony v řadách police“

O besedě napsali "Drony ve škole":

por. Mgr. Vendulka Marečková
preventistka ÚO PČR Kutná Hora
22. září 2023

Odkazy do noveho okna

Drony a jejich využití v řadách policie

Drony a jejich využití v řadách policie 

Detailní náhled

Drony a jejich využití v řadách policie

Drony a jejich využití v řadách policie 

Detailní náhled

Drony a jejich využití v řadách policie

Drony a jejich využití v řadách policie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem