Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídili pod vlivem návykových látek

KOLÍNSKO – Žena měla pozitivní výsledek na drogy, muž na alkohol. 

Policisté pořád dokola upozorňují řidiče, že alkohol a jiné návykové látky (drogy) za volant nepatří. Jízda pod vlivem návykových látek je velmi riskantní a nebezpečná, a to jak pro samotné řidiče, tak pro ostatní účastníky silničního provozu. 

Ve středu 9. února krátce po půl třetí odpoledne byl kolínskými policisty kontrolován 58letý muž ve vozidle Škoda Felicia. Řidič jel ve směru od Červených Peček na Polepy, kde byl zastaven. Hlídka muže vyzvala k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla a následně i k dechové zkoušce ke zjištění přítomnosti alkoholu. Přístroj naměřil pozitivní hodnotu téměř 1,80 promile. 

Téhož dne před sedmnáctou hodinou zastavili policisté z obvodního oddělení Kouřim osobní vozidlo VW Golf, které řídila 34letá žena. Ta byla kontrolována v Kouřimi v ulici Komenského, kde byla vyzvána k dechové zkoušce a testu na jiné návykové látky. Alkohol byl vyloučen přístrojem, avšak test na drogy byl pozitivní na látky cannabis a amfetamin/metamfetamin. Řidička k tomuto testu uvedla, že předchozí večer vykouřila blíže nezjištěné množství z cigarety marihuany. 

Osmapadesátiletý muž i čtyřiatřicetiletá žena jsou podezřelí ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na jeden rok.

Většina z nás ví, že řídit pod vlivem alkoholu je trestuhodné. Schopnost řídit motorová vozidla však narušují i jiné návykové látky (drogy)!

Řidič, který některou látku (drogu) užil, může mít:

  • potíže v udržení pozornosti a soustředění se na řízení,
  • unáhlené reakce,
  • narušenou psychomotorickou koordinaci,
  • tendence k rychlé, agresivní jízdě a riskování,
  • časté je také vybočování z jízdního pruhu a ze silnice, vlnkovitá jízda a kolize ve velké rychlosti

Totéž platí i pro alkohol:

  • mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ!
  • pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi,
  • za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.

Alkohol ani drogy za volant nepatří. Popíjející řidič smí opět řídit vozidlo v řádu hodin, ale po užití drog se doba prodlužuje na týdny. Proto jsou drogy za volantem nebezpečnější. Policie České republiky proto apeluje na svědomí řidičů, aby po požití alkoholu nebo drog neusedali k řízení vozidla. Ušetří tím značné problémy sobě a mnohdy i ostatním účastníkům silničního provozu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
10. února 2021

vytisknout  e-mailem