Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolovali řidiče

KOLÍNSKO-Tentokrát řidiče nákladní dopravy. 

Obdobně jako v minulých letech se bude Policie ČR zapojovat do celoevropských dopravně bezpečnostních akcí  v rámci mezinárodní organizace TISPOL. Jedna z těchto akcí proběhla  ve dnech 1.3.2018 do 3.3.2018. V průběhu této se hlídka Policie ČR zaměřila na kontrolu dodržování provozování  silniční nákladní dopravy podle zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě a mezinárodních předpisů a dohod.

Kolínští policisté během kontrol nákladních vozidel odhalili dvě porušení sociálních předpisů řidičl v nákladní dopravě. Konkrétně se jednalo o porušení doby jízdy a bezpečnostních  přestávek.

Je důležité si uvědomit, že řízení auta je činností, která klade relativně vysoké nároky na psychické i fyzické schopnosti člověka. U profesionálních řidičů  jsou tyto nároky výrazně odlišné od nároků na „soukromou“ osobu řídící osobní auto. JIž zmíněné dodržování  sociálních předpisů, odpočinek během jízdy,  je u řidičů nákladní dopravy velice důležité.

Únava patří mezi  hlavní faktory příčin dopravních nehod zejména u řidičů nákladních automobilů se – přes nutnost povinného dodržování přestávek a nařízeného odpočinku - řadí únava a s ní spojené nebezpečí mikrospánku. Hladina únavy a ospalosti jsou základními ukazateli celkové schopnosti řidiče podat na silnici dobrý výkon – tedy jet bezpečně. Nejvíce přitom řidič může očekávat únavu tehdy, kdy svou směnu začíná brzy ráno a končí ve večerních hodinách, kdy je již jeho organismus biologicky připraven na spánek. Více na http://www.ibesip.cz/cz/profesionalni-ridic/bezpecne-rizeni-vozidla/povolani-profesionalniho-ridice.

por. Martina Fejfarová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
7. března 2018

vytisknout  e-mailem