Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tři řidiči měli pozitivní test na drogy

KLADENSKO – Řidiči ovlivněni jakoukoliv návykovou látkou jsou nebezpeční v silničním provozu. 

Během jednoho dne odhalili policisté na území Kladna tři řidiče ve věku 21, 23 a 25 let, kteří měli pozitivní test na jiné návykové látky, konkrétně na amfetamin/metamfetamin.

Prvním z kontrolovaných byl 25letý muž, který řídil vozidlo Iveco z ulice Smečenská do ulice Vítězná v Kladně, kde byl v půl desáté dopoledne kladenskou hlídkou zastaven. Při běžné kontrole jej vyzvali k podrobení se testu na drogy, čemuž vyhověl. Po chvíli test ukázal pozitivní výsledek na látku amfetamin/metamfetamin.

Pozitivní test na jiné návykové látky měl také 23letý řidič, který jel s vozidlem VW Transporter od obce Tuchlovice – Srby na Doksy, přičemž v katastru obce Kamenné Žehrovice byl v 17 hodin policejní hlídkou z obvodního oddělení Stochov zastaven a zkontrolován. V rámci silniční kontroly byl vyzván k podrobení se testu na drogy, který odhalil pozitivní výsledek na látky cannabis a amfetamin/metamfetamin.

Policejní hlídka ze Stochova půl hodiny po půlnoci dne 20. února zastavila v ulici S. K. Neumanna přímo ve Stochově vozidlo Renault, které řídil 21letý muž. Ten se podrobil orientačnímu testu na jiné návykové látky a výsledek byl po jeho provedení pozitivní na látku cocain.

Všichni tři muži jsou nyní podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jim hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody až na jeden rok.

Většina z nás ví, že řídit pod vlivem alkoholu je trestuhodné. Schopnost řídit motorová vozidla však narušují i jiné návykové látky, kterými jsou drogy!

Řidič, který některou látku (drogu) užil, může mít:

  • potíže v udržení pozornosti a soustředění se na řízení,
  • unáhlené reakce,
  • narušenou psychomotorickou koordinaci,
  • tendence k rychlé, agresivní jízdě a riskování,
  • časté je také vybočování z jízdního pruhu a ze silnice, vlnkovitá jízda a kolize ve velké rychlosti.

Alkohol ani drogy za volant nepatří. Popíjející řidič smí opět řídit vozidlo v řádu hodin, ale po užití drog se doba prodlužuje na týdny. Proto jsou drogy za volantem nebezpečnější. Policie České republiky proto apeluje na svědomí řidičů, aby po požití alkoholu nebo drog neusedali k řízení vozidla. Ušetří tím značné problémy sobě a mnohdy i ostatním účastníkům silničního provozu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
20. února 2020

vytisknout  e-mailem