Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Senioři, pozor na podvodníky

KLADENSKO - Podvodník vylákal na stařence finanční částku třicet tisíc korun. 

Kladenští policisté opět apelují na občany, ale především na seniory, aby nebyli důvěřiví a v žádném případě nikdy nikomu nevydávali žádné finanční částky a ani si nepouštěli do svých obydlí neznámé lidi.
 
Kladenská policie neustále upozorňuje seniory a občany, aby byli obezřetní a dávali si pozor na podvodníky a nezvané nebezpečné návštěvníky, kteří se k nim chtějí pod jakoukoliv záminkou vmísit do přízně a získat důvěru jejich osoby a vnutit se tak do jejich blízkosti a dostat do jejich domovů.
 
Již mnohokrát jsme seniory i občany seznamovali s různými případy podvodů a okradení, a to za pomoci médií a nebo při besedách na preventivních setkáních.
 
Uvádíme několik možných případů, kterých by se měli všichni občané vyvarovat, neboť to jsou právě případy,  kterým se podvodníci propůjčují a lákají tak finance, a to především od seniorů:  
 
- vydání finanční částky za účelem rozbitého vozidla někoho z rodinných příslušníků
- vydání finanční částky za účelem dopravní nehody a zranění rodinných příslušníků
- vydání finanční částky za účelem koupě nového vozidla někoho z rodinných příslušníků
- vydání finanční částky za účelem poslání nějakého zboží od rodinného příslušníka, které  jim dotyčná osoba donese následně ze svého vozidla (maso,
   zabijačkové pochutiny,  kuchyňské nádobí a jiné věci)
- vydání finanční částky za účelem pomoci v daném okamžiku podvodníkovi (nutnost vyzvednout léky, odcestovat za nemocnými osobami, ztráta peněženky,
  okradení daného  podvodníka a různé jiné případy)
- vylákání finanční částky za účelem zaručeně výhodného prodeje, jak v ulicích tak, při  zazvonění u vašich dveří ,
- vstup do obydlí za účelem výhry v loterii, podomní prodej, snížení finančních výloh za energie, vodu, a plyn
- navrácení finančních přeplatků od energetických, vodohospodářských a plynárenských společností.
 
Policie varuje všechny občany před těmito podvodníky, neboť v současné době žádné společnosti nevrací přeplatky osobními návštěvami u svých odběratelů. Pokud v těchto domech probíhá nějaká činnost již zmíněných společností a služeb, jsou vždy dopředu majitelé a nájemníci bytů veřejně a hromadně informováni danou společností. Dále při této předem oznámené akci s přesným datem a časem, musí mít každý pracovník u sebe platný služební průkaz, kterým se musí prokázat.
V žádném případě si nikdy do svých obydlí nepouštějte cizí nezvané náhodné nebezpečné hosty, kteří zazvoní u vašich dveří a osloví vás za jakýmkoliv zmiňovaným účelem.
 
Pouze svoji obezřetností a dodržováním bezpečnostních pravidel můžete tak předejít k těmto podvodným jednáním a uchránit si svůj majetek před vypočítavými podvodníky a zloději. 
 
Policisté z obvodního oddělení Kladno město nyní prošetřují případ, při kterém dosud neznámý muž vylákal na stařence podvodným způsobem finanční částku. Podvodníci si v případě  tohoto typu podvodu vždy předem osloví seniora po pevné telefonní lince a představí se, jako někdo z rodinných příslušníků. Jakmile  vzbudí u oslovené osoby důvěru a ujistí se, že je senior, či seniorka  nepoznali po hlase a nemají žádné pochybnosti, ihned této situace využijí a dojdou si pro podovdně vylákané finance.
 
Ve středu 25. února 2015 bylo na policejní služebně oznámeno, že téhož dne v dopoledních hodinách vylákal neznámý muž v místě bydliště na adrese ulice Čs. Armády v Kladně, po osmdesáti devítileté stařence finanční částku ve výši 30 000,-Kč.
 
Podvodník vydávající se za jejího vnuka, se nejprve se seniorkou spojil telefonicky, kdy jí požádal o zapůjčení finanční částky, jako její vnuk na koupi vozidla, a to s tím, že požadovanou finanční částku v hodnotě 30 000,-Kč si v místě jejího bydliště vyzvedne jeho kamarád, neboť on momentálně nemůže. Po krátké době zazvonil od venkovních zvonků, kam mu nic netušící seniorka, že se jedná o podvodné jednání, donesla požadovaný finanční obnos. Tímto podvodným způsobem vylákal po staré paní finanční částku na základě vymyšlené historky a s penězi odešel neznámo kam. Jednalo se o muže menšího vzrůstu.
 
Osmdesáti devítiletá žena podvodníkovi uvěřila a požadovanou finanční částku mu vydala. Později o celé události informovala své rodinné příslušníky, čímž bylo zjištěno, že se tento požadavek nezakládá na pravdě a případ oznámili na policii.
 
Policisté v současné době případ prošetřují jako podezření z trestného činu podvod a po pachateli intenzivně pátrají.
 
Policie zároveň žádá občany, zda nezaregistrovali ve středu 25. února letošního roku v časovém rozmezí od 09.00 hodin do 09.30 hodin  před panelovým domem v Kladně v ulici Čs. Armády č. 1180, pohybujícího se u venkovních zvonků  nebo v jeho okolí podezřelého muže, který se dopustil tohoto trestného činu a podvedl tak důvěřivou osmdesáti devítiletou stařenku. 
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
26. února 2015
 
 

vytisknout  e-mailem