Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Senioři naletěli podvodníkovi

KLADENSKO - Dvaapadesátiletý recidivista byl obviněn. 

Dne 2. listopadu 2016 si výše zmiňovaný muž z Kladna vyhlédl v ulici U Hvězdy v Kladně jedenaosmdesátiletého důchodce, kterého oslovil a požádal o kávu. Poškozený muž podvodníka pozval do svého bytu, kde byla i jeho sedmasedmdesátiletá manželka. Tam seniorům vyprávěl smyšlené příběhy o svém životě a zaměstnání. Nabídl manželům, že jim může sehnat levné potraviny, že jako řidič kamionu může přivézt levné ovoce a zeleninu a sehnat výhodně i tabákové výrobky, konkrétně jim nabízel možnost koupě cigaret. Na tuto nabídku reagovala seniorka, která souhlasila s výhodnou nabídkou. Předala muži pět tisíc s tím, že jim sežene výše uvedené zboží. Dále podvodníkovi půjčila dvoutisícovou bankovku pro jeho potřebu. Ten slíbil, že následujícího dne přiveze cigarety i zapůjčenou finanční hotovost. Navíc tento podvodník využil důvěřivosti důchodkyně, lichotil ji všemi způsoby a slíbil jí, že jí k Vánocům nechá udělat prstýnek. Požadoval po ní však zapůjčení jejího snubního prstenu, aby opatřil správnou velikost. Následně ženě nabízel, že je schopný sehnat i jiné šperky za výhodnou cenu. To seniorka odmítala, s tvrzením, že šperků má dostatek a aby toto své tvrzení dokázala, přinesla podvodníkovi ukázat šuplík ze šperkovnice, ve kterém byly prsteny, řetízky s přívěsky a náušnice. Této situace muž využil a všechny šperky uložil do sáčku, který mu přinesla sama důchodkyně a odešel s příslibem, že se zítra vrátí se zlatem, s penězi i se zbožím. Podvedení senioři ho však již nespatřili. Škoda na zlatě byla vyčíslena na částku převyšující dvacet tisíc korun.

Kriminalistům se díky velni dobré místní znalosti a následným operativním šetřením muže zakrátko vypátrat a zadržet. Včera 24. listopadu 2016  vyšetřovatelka služby kriminální policie a vyšetřování proti dvaapadesátiletému muži zahájila trestní stíhání pro přečin podvodu, za což mu hrozí trest odnětí svobody až tři roky. Podvodník se navíc výše uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl za takový trestný čin v posledních třech letech odsouzen.

 

Opětovně proto přinášíme důležité rady, jak nenaletět podvodníkům:

  • Do domu, či bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte nebo kteří se Vám důvěryhodně prokáží a řeknou Vám, proč přicházejí.
  • Cizí lidi nikdy nevpouštějte do nemovitosti!
  • Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží.
  • Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo Vás za dveřmi požádá o pomoc, například o možnost zatelefonovat si, pomoc při nevolnosti či předání zásilky pro Vašeho souseda. Situaci můžete řešit, aniž byste otvírali dveře.
  • V případě, že nebudete delší dobu přítomni a jste ochotni investovat vyšší finanční částku, pořiďte si elektronické spínací zařízení, které samo v určitou dobu rozsvěcí a zhasíná světlo či televizor, což působí dojmem, že jste doma.
  • Důležitá telefonní čísla mějte poblíž svého telefonu a na dobře viditelném místě.
  • Dům zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce nebo na zahradu.
  • Je dobré nemít doma větší množství peněz v hotovosti. Peníze můžete ukládat na účty do banky či spořitelny.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
25. listopadu 2016

 

vytisknout  e-mailem