Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil v zákazu a pod vlivem drog

KLADENSKO – Jaké sankce hrozí. 

Včera 22. května 2019 patnáct minut po půlnoci zastavili policisté Obvodního oddělení Stochov v obci Kamenné Žehrovice osobní automobil Kia Picanto. Po Karlovarské třídě směrem na obec Doksy ho řídil čtyřicetiletý muž z Kladenska, který má rozhodnutím Magistrátu města Kladna uložen trest, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel a to na 18 měsíců, v době trvání od 10.5.2019 do 10.11.2020.

To však nebyl jediný prohřešek, který policisté při kontrole zjistili. Za  volant osobního automobilu výše zmiňovaný řidič usedl i přesto, že před jízdou požil omamnou či psychotropní látku, kdy orientačním vyšetřením provedeným testem Drügwipe 5S měl pozitivní výsledek na látku Amfetamin/Metamfetamin.

Muži byl na místě zadržen řidičský průkaz a policisté mu zakázali další jízdu.

Případ je zpracováván ve zkráceném přípravném řízení jako přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a podezřelému muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Drogy za volantem
Podle zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu hrozí v případě malého zjištěného množství pokuta 2500 až 20 000 Kč, přidělení sedm trestných bodů a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců.

V případě stavu vylučujícího způsobilost je sankce od 25 000 do 50 000 Kč, přidělení sedm trestných bodů a zákaz řízení až na dva roky. Hranici rozlišit musí soudní znalec (definovaná promile, jak je tomu u alkoholu, zde neplatí).

Když je vliv látky obzvlášť vysoký (nad 10 ng/ml) nebo řidič způsobí nehodu, ublížení na zdraví či značnou škodu na cizím majetku, jedná se o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. V tomto případě může být řidič potrestán peněžitým trestem, odnětím svobody, zákazem řízení v rozmezí do 10 let. K tomu dostane sedm trestných bodů. 

Pokud řidič odmítne orientační vyšetření nebo odborné lékařské vyšetření, koleduje si o sankci 25 000 až 50 000 Kč, zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let a sedm trestných bodů.

Nezapomeňte, že škoda způsobená řidičem nacházejícím se prokazatelně pod vlivem návykové látky je sice poškozenému vyplacena, ale částka je následně pojišťovnou vymáhána po viníkovi nehody.

Řízení pod vlivem návykových látek představuje vysoce rizikové jednání, jež může řidiče přivést do vězení nebo do "spárů exekutora".

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
23. května 2019

vytisknout  e-mailem