Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil v zákazu a navíc pod vlivem drog

KLADENSKO – Jak na řidiče působí omamné a psychotropní látky. 

V pátek 19. července 2019 po páté hodině odpolední se policisté Obvodního oddělení Unhošť rozhodli zkontrolovat osobní vozidlo Ford Mondeo, které přijíždělo ve směru od obce Valdek do obce Velká Dobrá. Za volantem tohoto automobilu byl zjištěn šestatřicetiletý muž z Kladenska, u kterého bylo lustrací zjištěno, že má na základě rozhodnutí Magistrátu města Kladna vysloven platný zákaz řízení motorových vozidel a to pro všechny skupiny od prosince 2018 do listopadu 2019.

Dále byl kontrolovaný řidič vyzván k testu na přítomnost drog, kterému se podrobil. Test byl pozitivní na látku Amfethamin/Metamfethamin a kokain. Muž se následně podrobil odběru biologického materiálu v Oblastní nemocnici Kladno.

V současné době je skutek prošetřován jako podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a muži hrozí až dva roky za mřížemi.

Jak na řidiče působí omamné a psychotropní látky (tzv. „jiné návykové látky)

Podle expertů na problematiku drogových závislostí mají návykové a psychotropní látky různé, mnohdy protichůdné účinky. I zde jednoznačně platí, že působení těchto látek je značně individuální. U každého jedince má jinou intenzitu a rozdílný průběh. Přesto jsou zmiňovány například motorické poruchy, poruchy koncentrace a pozornosti, prodloužení reakčního času, zhoršená schopnost vnímání červené barvy a signálních světel, zvýšená citlivost na oslnění, neklid, roztěkanost, nervozita a podrážděnost, agresivita, snížená schopnost soustředění. Reakce na vnější podněty jsou opožděné a neadekvátní. Stimulační drogy, například pervitin, v první fázi své účinnosti navozují energii a oddalují únavu. Po určité době však dochází k prudkému poklesu aktivity, nastupuje ospalost a netečnost.

Při řízení vozidla se následně tyto stavy zhmotňují do podoby rizikové jízdy ve vysoké rychlosti bez zábran, přecenění vlastních řidičských schopností, vybočování z jízdního pruhu i pozemní komunikace apod. Halucinogeny navíc způsobují změněný stav vědomí,  halucinace jsou ve stavu ovlivnění drogou konkrétní vjemy zrakové i sluchové“.

Výzkumy uvádějí, že marihuana zvyšuje riziko nehody téměř dvojnásobně, narkotika trojnásobně a antidepresiva téměř pětinásobně. Řidič pod vlivem alkoholu a současně drog ovšem představuje více než třiadvacetkrát větší riziko vzniku fatální dopravní nehody.

Pro zjištění, kdy se řidič považuje za ovlivněného jinými návykovými látkami než je alkohol, byla nařízením vlády č. 41/2014 Sb. stanovena tabulka limitních hodnot:

Mezinárodní nechráněný název návykové látky v českém jazyce

Limitní hodnota návykové látky v krevním vzorku (ng/ml)

Delta-9-tetrahydrokanabinol (9-THC)

2

Methamfetamin

25

Amfetamin

25

3,4-Methylendioxymethamfetamin (MDMA)

25

3,4-Methylendioxyamfetamin (MDA)

25

Benzoylekgonin

25

Kokain

25

Morfin

10

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
24. července 2019

vytisknout  e-mailem