Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníkům nenaletěl

KLADENSKO - Muž si ochránil našetřené úspory. 

Častokrát vás informujeme o podvodech v prostředí internetu, které se bohužel stále opakují. Setkáváme se například se smyšlenými legendami falešného bankéře, lékaře, policisty nebo s nabídkami "výhodných" investic. Většinou mají tyto případy špatný konec, poškození ve většině případů podvodníkovi naletí a přijdou mnohdy i o životní úspory.

Velmi obezřetně a duchapřítomně se ale zachoval 42letý muž, který se nenechal podvodníky nachytat a ochránil své úspory na bankovním účtu. Vše začalo tak, že ho před několika dny telefonicky kontaktovala žena, která uváděla, že pro něho má schválený úvěr ve výši 250 tisíc korun a má se dostavit do pobočky banky, kde si peníze převezme. Muž ale uvedl, že o žádný úvěr nežádal a jedná se tedy o omyl nebo podvod. Mezitím, při jejich hovoru, podvodnice zjistila u jaké banky doopravdy dvaačtyřicetiletý muž svůj bankovní účet má, načež ho zanedlouho kontaktoval již údajný pracovník, který se vydával za pracovníka banky poškozeného a požadoval, aby muž celou událost týkající se podvodného jednání přijel řešit na pobočku. Když se tedy muž na smluvené místo dostavil, zjistil, že se na adrese se pobočka jeho banky nenachází a na instrukce, aby veškeré peníze vybral a vložil do jiného platebního bankomatu nereagoval a neučil tak. Od začátku mu totiž celé jednání přišlo jako podvod, proto jediné, s čím souhlasil, bylo osobní setkání na pobočce.

Jako poslední pokus, jak muže okrást, podvodníci do celého příběhu zapojili "policistu". Údajný kriminalista poškozeného taktéž telefonicky kontaktoval s tím, že se zabývá jeho případem úvěrového podvodu. Ani na to však muž nenaletěl a požadoval osobní setkání na policejní služebně. K tomu samozřejmě ale nedošlo.

Dvaačtyřicetiletý muž od počátku tušil, že se jedná o podvod, a to i přes výborně promyšlené a přesvědčivé praktiky podvodníků a propletený řetězec jejich lží. Muž nenaletěl a své peníze uchránil. 

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
4. března 2024

vytisknout  e-mailem