Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Jezdíme s úsměvem 2008

KARLOVY VARY - Policie České republiky ve spolupráci s Českou pojišťovnou pořádala již třetím rokem preventivně výchovnou akci JEZDÍME S ÚSMĚVEM.  

JEZDÍME S ÚSMĚVEM

Policie České republiky ve spolupráci s Českou  pojišťovnou pořádala již třetím rokem preventivně výchovnou akci JEZDÍME S ÚSMĚVEM.
Smyslem této celorepublikové akce je v součinnosti policistů s dětmi ze základních škol působit na vědomí řidičů k získání trvalých návyků na dodržování stanové rychlosti jízdy v obcích, zejména v blízkosti škol a přechodů pro chodce.
Na  Karlovarsku  byla zrealizována  13. května letošního roku 2008.

Pracovnice PIS OŘ PČR K.Vary oslovila zástupce Základní školy 1.máje v  Karlových Varech-Dvory.
Tři dopravní policisté měřili rychlost na ulici Závodní. Pracovnice PIS, dvacetčtyři děti a zástupce České pojišťovny pan Bálek byli připraveni na určeném stanovišti. Do Karlových Varů byl také pozván úspěšný automobilový závodník Jarek Janiš.
Děti si předem připravily namalovaná  smutná a veselá autíčka.
Podle toho, jak  řidiči dodržovali předepsanou rychlost ve městě a navíc v blízkosti školy, dostávali  od dětí  usměvavá, ale také smutná  autíčka.
Rychlost překročilo šest řidičů, dva řidiči měli nevyhovující technický stav vozidel. Za necelé dvě hodiny uložili policisté pokuty za 6.000 Kč. Děti rozdaly třicet autíček usměvavých, osm smutných.  Novináři také nechyběli. Počasí se  vydařilo.
Kuriózně došlo ke střetu dvou vozidel přímo na místě kontroly. Jedna řidička, která si odvážela usměvavé autíčko narazila při couvání do druhého vozidla, jehož řidička si pro usměvavé autíčko teprve přijížděla. Obě mladé ženy  banální dopravní nehodu vyřešily s úsměvem a bez konfliktu. Škoda na vozidlech byla totiž minimální.
Nejvzornější řidiči, kteří jeli předepsanou rychlostí , pouštěli chodce na přechodech, měli svá vozidla v pořádku, měli zapnuté pásy    atd. -  ty děti odměnily dvěmi až třemi autíčky, neukázněné řidiče pak nabádaly , aby jezdili podle předpisů a ohleduplně.
Jeden  řidič byl pokárán a dostal dvě  smutná  autíčka. Pokárání  i pokutu vzal  sportovně, ale přece mu to nedalo, a protože se styděl domů přinést smutné autíčko, jel stejný úsek silnice znovu, a to tak předpisově, že ho děti odměnily třemi usměvavými autíčky. Radost byla na obou stranách.
Mezi nejčastější přestupky  , kromě rychlosti, patřilo nepoužívání bezpečnostních pásů, jeden řidič telefonoval za jízdy  přímo na přechodu, další řidiči neměli povinné vybavení vozidla - lékárničky,  s ojetými   pneumatikami  jeli  tři řidiči.

Letos byla preventivní akce rozšířena.  Organizátoři v rámci projektu uspořádali  výtvarnou soutěž pro děti. Všechna usměvavá autíčka mohla být zařazena do soutěže. V Karlových Varech autor nejhezčího autíčka, které  vybrali  zástupci České pojišťovny i Policie ČR obdrží rodinnou vstupenku do ZOO ve svém regionu.
 

vytisknout  e-mailem