Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

První školní den

Policisté dohlíželi na přechodech 

Letní prázdniny jsou již minulostí. Děti se vrátily z dovolených zpět ke každodenním povinnostem, které souvisí také se začátkem nového školního roku. Na jejich bezpečnou cestu za spolužáky a kamarády v prvních dnech budou také na Jičínsku dohlížet policisté a městští strážníci. Se strážci zákona se setkáme hlavně na přechodech pro chodce, na frekventovaných komunikacích v blízkosti školských zařízení a v místech většího výskytu dětí a mládeže. Svojí přítomností budou zejména preventivně působit na bezpečné chování všech účastníků silničního provozu.
Po prázdninách budou děti ještě méně soustředěné. Proto je vhodné jim připomenout několik základních pravidel, podle kterých se musí cestou do školy řídit. Zde mají jistě důležitou úlohu rodiče. S těmi nejmenšími se určitě vyplatí projít celou trasu a upozornit je na možná nebezpečí v silničním provozu a hlavně jim být také dobrým příkladem. Těžko se pak dítěti vysvětluje, že musí přecházet vozovku na bezpečném místě a využívat hlavně přechody pro chodce, když nám samotným činí obtíže tyto zásady dodržovat. Důležitá je i pečlivost ve výběru oblečení. Vhodná barva a doplňkové reflexní materiály výrazně zvyšují bezpečnost našich dětí.
Řidiči
si musí na druhé straně uvědomit, že dítě v silničním provozu je znevýhodněno zejména svojí výškou a malými zkušenostmi. Teprve se učí odhadovat rychlost přijíždějících vozidel a orientovat se v hustém provozu. Naše zvýšená pozornost a ohleduplnost se v těchto dnech určitě vyplatí.
Policisté připravují na následující týden také pokračování preventivního celorepublikového projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, kdy budou nejen dále dbát na bezpečnost chodců, ale budou je zajímat i jejich znalosti základních pravidel chování, které jsou důležité pro bezpečné přecházení silniční komunikace.
Další informace čtěte také: Konec prázdnin z pohledu policie
por. Bc. Petr Janda
01. 09. 2011

vytisknout  e-mailem