Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontroly cyklistů

JIČÍNSKO - Preventivní dopravní akce 

Další preventivní akci, která je především zaměřená na nemotorizované účastníky silničního provozu, připravili jičínští dopravní policisté na čtvrtek 27. září.
Vzhledem k tomu, že se v těchto podzimních měsících velmi rychle prodlužuje doba, kdy je snížená viditelnost, kontrolovali strážci zákona od časných ranních hodin na různých místech Jičína cyklisty. Právě oni nyní absolvují svoji každodenní pravidelnou cestu do zaměstnání ve tmě a šeru. Stále častěji se budou vyskytovat mlhy a jízdu stíží i spadané vlhké listí na vozovce.
Dopravní policisty a pracovníka Preventivně informační skupiny Jičín zajímalo, zda cyklisté používají vhodné ochranné prvky, ke kterým jistě patří například přilba, chrániče a reflexní prvky na oblečení. Nutnou podmínkou bezpečné jízdy, která řidiče včas upozorní na pohyb nemotorizovaného účastníka silničního provozu, je funkční předepsané osvětlení jízdního kola. Samozřejmě za předpokladu, že ho cyklista bude také za snížené viditelnosti používat.
Na kontrolním stanovišti v Hradecké a Revoluční ulici se jezdci museli podrobit dechové zkoušce. Ve všech případech byla negativní. Málokdo si totiž uvědomuje, že cyklistovi, v případě pozitivní zkoušky na alkohol, hrozí vysoká pokuta. Opravdu se i tento den našlo několik hazardérů se svým zdravím. Nedostatky policisté zjišťovali hlavně při kontrole základního vybavení jízdního kola. Šlo hlavně o chybějící přední světlo. V čase blížícího se začátku vyučování zastavili i cyklisty mladší osmnácti let, kteří neměli ochrannou přilbu. V takovém případě museli sesednout a kolo dále tlačit. Právě jim strážci zákona vysvětlovali, že se nejedná o „módní doplněk“, ale o předepsaný bezpečnostní prvek, který chrání především jejich život a zdraví.
Protože šlo hlavně o preventivní akci, řešili tentokrát policisté zjištěné nedostatky domluvou. Vzorní cyklisti obdrželi „Cyklistické desatero“ a malý dárek v podobě reflexní pásky a červené blikačky.
V následujícím období se budou podobně zaměřené akce opakovat. To už ale cyklisté, kteří zatím hazardují se svojí bezpečností, kdy například váhají s investicí do předepsaného osvětlení jízdního kola, mohou přijít najednou i o několik stokorun při uložení blokové pokuty.
por. Bc. Petr Janda
27. 09. 2012
Odkazy do noveho okna

Jičínsko

27. 9. Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Jičínsko

27. 9. Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Jičínsko

27. 9. Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Jičínsko

27. 9. Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem