Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečné prázdniny

JIČÍNSKO - Děti slyšely preventivní rady a doporučení 

Ještě před koncem školního roku jičínští policisté navštívili několik školských zařízení, kde s dětmi mluvili o bezpečných prázdninách.

V pondělí 25. června přijel pracovník Preventivně informační skupiny Jičín s policisty z Obvodního oddělení Nová Paka za žáky Základní školy Pecka. Nejprve se věnovali dětem z první až třetí třídy. Společně se zaměřili na bezpečné chování v silničním provozu. Pozorní posluchači velmi dobře popsali správné vybavení jízdního kola a vyjmenovali základní ochranné pomůcky cyklisty. Žáci s policisty mluvili také o situaci, jak se zachovat v případě, když se na výletě ztratí rodičům, u hřiště je osloví cizí člověk nebo potřebují zavolat o pomoc na jednu z linek tísňového volání. V závěru se ujali slova novopačtí policisté, kteří své povídání doplnili o ukázky vybavení a výstroje.

Následovala přednáška pro žáky čtvrté a páté třídy. Preventista i jim připomněl základní pravidla chování chodců a cyklistů v silničním provozu. Přítomní správně vyřešili jednoduché dopravní situace. Vzhledem k tomu, že děti v tomto věku stráví také určitý volný čas u počítačů, neodpustil si přednášející zdůraznit důležitá pravidla bezpečnosti, které je nutné dodržet při navazování nových přátelství cestou virtuální komunikace. Mluvilo se také o ochraně osobních údajů a svého přístupového hesla. Policista přítomné také upozornil, že nelze zneužít jisté anonymity virtuálního prostředí k urážení a zesměšňování druhých. Z okamžitých reakcí dětí bylo patrné, že tyto otázky je zaujaly.

Na závěrečnou přednášku učebnu zaplnili žáci druhého stupně. Preventista pro lepší vysvětlení vybraných okruhů trestní odpovědnosti mládeže využil filmovou projekci „Já chci domů“, kdy následně vše ještě odborně okomentoval.

Obdobná beseda proběhla i ve středu 20. června se žáky devátých tříd Základní školy Kopidlno. Příběh hlavního hrdiny ze zmíněného filmu velmi dobře posloužil pro následné vysvětlení procesu, který nastává v případě porušení zákona. Ve druhé části přednášky se preventista zaměřil na vybraná ustanovení trestního zákoníku. Podrobně se žáky rozebral otázky, které se vztahovaly ke shlédnutému příběhu. Průběžně odpověděl i na dotazy související se zneužíváním alkoholu a jiných návykových látek. Právě pro tuto věkovou skupinu, kdy většina z přítomných dosáhla věku patnácti let, a tím i zákonem stanovenou hranici pro trestní odpovědnost, přinesla přednáška mnoho zajímavých informací.

O bezpečném chování o prázdninách se mluvilo i na Základní škole ve Vidochově. Setkání s žáky od první do páté třídy se uskutečnilo v úterý 26. června, kdy si povídali s preventistou a územně odpovědným policistou z Obvodního oddělení Nová Paka. Pro děti strážci zákona přivezli také omalovánky, vystřihovánky a kartičky s množstvím rad a informací, kdy všechny tyto materiály jsou právě zaměřeny na prevenci.
Fotogalerie ZDE:

por. Bc. Petr Janda
28. 06. 2012

vytisknout  e-mailem