Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídila pod vlivem alkoholu

BENEŠOVSKO- Policisté ženě sdělili podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky 

V úterý 8. března 2022 zastavili při silniční kontrole policisté z OHS Benešov 55letou ženu v ulici Nová Pražská. Při kontrole jí vyzvali k předložení všech dokladů od vozidla a následně i k tomu, aby se podrobila orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu.

Výsledek ukázal pozitivní hodnoty, a to 1,5 promile. Policisté ženě zakázali další jízdu a vyzvali jí, aby se dostavila na policejní služebnu k podání vysvětlení.

Jen o 2 dny později si žena z rukou policistů převzala záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení 55leté ženě hrozí trest odnětí svobody až na 1 rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Alkohol za volant nepatří!
Co hrozí za řízení pod vlivem alkoholu?

 hlediska zákona je důležité, zda je řidič vlivem návykové látky ve stavu, který vylučuje způsobilost bezpečně řídit motorové vozidlo. Hranice, kdy obviněný již není způsobilý bezpečně řídit motorové vozidlo je u každého jiná, na základě lékařských posudků je však prokázáno, že nikdo není schopen bezpečně řídit motorové vozidlo, pokud hladina alkoholu v jeho krvi přesahuje 1 promile. Proto je 1 promile hranice pro trestný čin. Pokud je hladina alkoholu nižší, věc je řešena příslušným městským úřadem jako přestupek.

  • Řízení pod vlivem alkoholu (do 0,3 promile) - do 0,3 promile jde o přestupek, pokuta 2.500 – 20.000 Kč, 0 bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok
  • Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) - 0,3-1 promile – (pravděpodobně) přestupek, pokuta do 2.500 – 20.000 Kč, 7 trestných bodů v rámci bodového systému, zákaz řízení na 6 měsíců až rok
  • ​Ohrožení pod vlivem návykové látky (nad 1,0 promile) - více než 1 promile – trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení (3 roky vězení způsobí-li jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek), 7 trestných bodů, 25.000 – 50.000 Kč pokuta, zákaz řízení na 1-2 roky.

Odmítnutí dechové zkoušky - odmítnutí dechové zkoušky – 7 trestných bodů, 25.000-50.000 Kč, zákaz řízení na 1-2 roky.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
11. března 2022

vytisknout  e-mailem