Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně preventivní akce ,,Zebra se za Tebe nerozhlédne!“

BENEŠOVSKO – Policisté z dopravního inspektorátu společně s tiskovou mluvčí a koordinátorem BESIPu připomínali dětem zásady bezpečného chování v silničním provozu. 

Již po jedenácté se na území celé České republiky uskutečnila preventivní akce ,,Zebra se za Tebe nerozhlédne!“. Ta byla zaměřena na bezpečnost chodců v silničním provozu. Na Benešovsku preventivně působili policisté z dopravního inspektorátu a tiskové mluvčí. O bezpečném přecházení vozovky byli poučeni především naši nejmenší, jelikož právě oni jsou velmi rizikovou skupinou. Ráno spěchají do školy, odpoledne zase ze školy. Často jsou roztržití nebo si předávají informace o zážitcích ze svého volna nebo ze školy. Je jasné, že se potom tolik nesoustředí a  zapomínají se tak rozhlédnout, přičemž správné rozhlédnutí je prioritní věc pro bezpečné přecházení vozovky.

Policisté tak tento týden preventivně působili od úterý každý den u přechodů pro chodce. Vybrány byly přechody u základních škol a přechody, které v největší míře využívají děti při cestě ze školy. Ráno policisté kontrolovali, zda se žáci správně rozhlíží, než vstoupí do vozovky. Zda vůbec využijí přechod pro chodce. Celkově, jak jsou zodpovědní při přecházení vozovky. Děti, které se zachovaly správně, dostaly od policistů úkolníček ,,Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ a retroreflexní prvky jako např. pásky, odznaky, tkaničky. Žáci, kteří nedodrželi zásady správného přecházení silnice, byli policisty poučeni. Vysvětlili dětem, co udělaly špatně. Připomněli jim,  jak správně a hlavně bezpečně přejít z jednoho chodníku na druhý. V odpoledních hodinách policisté dohlíželi na děti zase u jiných, předem vytipovaných přechodů.

V rámci preventivního působení policisté ve spolupráci s koordinátorem BESIPu uskutečnili na Základní a mateřské škole v Benešově, Na Karlově besedy na téma  - zásady bezpečného chování v silničním provozu. Přednášky byly zacílené na nejmenší školáky, tedy na první třídy prvního stupně. Dětem bylo připomenuto, jak správně chodit po chodníku, kde přejít bezpečně vozovku, jak se rozhlížet, jak má být správně vybaveno kolo, k čemu slouží reflexní prvky a jiná pravidla, která musíme v silničním provozu dodržovat. Za spolupráci a svou šikovnost si děti od přednášejících odnesly různé omalovánky zaměřené na prevenci rizikového chování v dopravě a pracovní sešit k osvojení základů silničního provozu, kterým děti provází opičák Ferda.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
6. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

Zebra se za Tebe nerozhlédne! 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem