Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečnost dětí v silničním provozu aneb „Smajlík na cestách“

BENEŠOVSKO – Dopravně vzdělávací akce proběhla v pondělí 23. dubna v ulicích Benešova a zúčastnilo se jí téměř šedesát žáků prvních tříd Základní školy Dukelská se svými pedagogy. Všichni postupně obešli celkem tři stanoviště, kde se pod dozorem policistů, městských strážníků a zástupce BESIP pro Středočeský kraj učili, jak se chovat bezpečně v silničním provozu. Mezi děti zavítal i starosta města Petr Hostek, který jim popřál spoustu zajímavých zážitků. 

Smajlíky se to začalo před Základní školou dukelská hemžit už kolem osmé hodiny ráno. Všichni malí účastníci do jednoho totiž od zástupce města pana Jindřicha Bulana povinně obdrželi reflexní vestičku s maskotem celé akce a to jednoduše proto, aby byli na ulici dobře vidět. Poté se rozdělili do tří skupinek a v doprovodu policistů, městských strážníků a pedagogů se rozešli na jednotlivá stanoviště. První z nich bylo v ulici Vnoučkova u kruhového objezdu, kde je velmi frekventovaný přechod pro chodce. Tady děti společně s městskými strážníky dohlížely na chodce a kontrolovaly, zda přecházejí správným způsobem. Na dalším stanovišti v ulici Na Bezděkově se za přítomnosti policistek oddělení tisku a prevence a zástupce BESIP pro Středočeský kraj v praxi učily, jak správně přecházet vozovku. Navíc si zopakovaly základní pravidla chůze po chodníku a po přechodu pro chodce, dozvěděly se, jak správně nastupovat a vystupovat z vozidla či autobusu anebo například, jak se správně připoutat bezpečnostními pásy ve vozidle. Na posledním stanovišti v ulici Na Chmelnici pak děti se zájmem sledovaly policisty dopravní služby, kteří zde měřili rychlost vozidel laserovým radarem a řešili případné přestupky.

Každý prvňáček dostal na začátku akce samolepku s mračícím se anebo smějícím se smajlíkem, který s ním pak „cestoval“ mezi jednotlivými stanovišti. Tu pak mohl věnovat řidiči nebo chodci, podle toho, jestli pravidla silničního provozu dodržel anebo je naopak porušil. Těch, co pravidla porušili, bylo ale úplné minimum, takže dětem ještě spoustu smajlíků „mračounů“ zbylo.

Akce byla ukončena kolem jedenácté hodiny opět před školou, kde děti obdržely drobné dárky od města Benešov, Policie ČR a BESIP. Památkou na tuto akci jim pak bude společná fotografie se všemi zúčastněnými.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
24. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

Smajlík na cestách 2018

Smajlík na cestách 2018 

Detailní náhled

Smajlík na cestách 2018

Smajlík na cestách 2018 

Detailní náhled

Smajlík na cestách 2018

Smajlík na cestách 2018 

Detailní náhled

Smajlík na cestách 2018

Smajlík na cestách 2018 

Detailní náhled

Smajlík na cestách 2018

Smajlík na cestách 2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem