Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Opuštěné chaty lákají zloděje

LIBEREC - Ve čtvrtek 21. února 2019 řešili liberečtí policisté vloupání do zahradního domku a dále do rekreační chalupy. 

Rekreační objekty lidé obývají v zimních měsících jen velmi zřídka. Výjimku tvoří chaty určené pro celoroční užívání. V  opačném případě se chaty zazimovávají. Zloději si rádi vybírají tyto opuštěné objekty.

Během čtvrtka 21. února 2019 přijali liberečtí policisté hned dvě oznámení, která se týkala vloupání do rekreačních či zahradních objektů. Jeden případ šetří policisté z obvodního oddělení Liberec - Vesec. V ulici Slovanská v brzkých ranních hodinách překonal neznámý zloděj oplocení u rodinného domu. Na pozemku poškodil dvě halogenová světla a následně se vloupal do zahradního domku. Uvnitř odcizil elektrické nářadí, cyklistickou "skateovou" přilbu a také elektrokolo typu Fatbike značky ElektroPower. Majiteli zahradního domku tak způsobil škodu za bezmála 35 tisíc korun. 

Vesečtí policisté již v případu zahájili šetření k přečinu "krádeže" a "porušování domovní svobody" a po pachateli i odcizených věcech pátrají.

Druhým případem se zabývají policisté z obvodního oddělení Vratislavice. Ti šetří vloupání do rekreační chaty v Liberci, ulici U Šamotky. Zde pachatel odcizil 10 kusů balíků izolační vaty a také elektrické nářadí. Kromě toho si odnesl i dva přímotopy. V tomto případě vznikla škoda majiteli za bezmála 24 tisíc korun. 

V roce 2018 jsme v Libereckém kraji řešili 106 případů vloupání do rekreačních chat a chalup, kdy z toho 45 případů policisté objasnili, tedy více jak 42 %.

V roce 2017 bylo případů 115, z toho 59 případů objasněno, tedy více jak 51 %.

Přestože od roku 2012 evidujeme v Libereckém kraji každým rokem méně případů vloupání do rekreačních objektů, pachatelům se daří překonávat stále novější zabezpečovací systémy.  Na to reaguje nový celorepublikový preventivní projekt, do kterého se zapojilo i naše krajské ředitelství policie v loňském roce „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“, na kterém Policie ČR spolupracuje s Ministerstvem vnitra ČR. Projekt byl iniciován potřebou informovat veřejnost v nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily v okolních sousedních státech a nově již překročily i hranice České republiky.

Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání.

Zabezpečte se.pngProjekt byl oficiálně spuštěn a představen veřejnosti na tiskové konferenci konané na Policejním prezidiu dne 29.11.2018.

Projekt se odehrává ve dvou liniích – osvěta široké veřejnosti a vzdělávání policistů – specialistů na majetkovou trestnou činnost.

Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku, rozhlasové spoty určené do médií, ale i do rozhlasů obcí a měst a videospoty. Projekt ukazuje, vysvětluje a doporučuje občanům správná a relevantní řešení zabezpečení jejich majetku, zdůrazňuje důležitost certifikace  výrobků a služeb.  Informace jsou občanům k dispozici v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ dostupné v App Store či na Google Play. Informace, jak jí nainstalovat a používat jsou dostupné na stránkách www.cmzs.cz

PREVENCE:

Obecně můžeme zabezpečení rekreačních objektů každý z nás ovlivnit tím, že bude dodržovat základní jednoduchá pravidla.

  • Zabezpečení objektů , řádné uzamykání objektu (zvláště tzv. přístupové cesty) – okna, dveře, verandy, neschovávat nikdy klíče pod rohožku ani do květináče
  • Využívat kombinované bezpečnostní prvky (mechanické x elektronické). Je dobré zabezpečit si objekt především certifikovanými prostředky. Pro vyšší standartd ochrany je dobré využít elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
  • Zbytečně neupozorňovat na naší nepřítomnost – o svém odjezdu informovat pouze nejužší okruh lidí, požádat důvěryhodnou osobu, aby v naší nepřítomnosti dohlédla na obydlí – větrala, zalévala květiny, pravidelně vybírala schránku na dopisy apod. Můžeme také byt či dům zabezpečit elektronickým zařízením, které v nepravidelných časových intervalech zapínají světla, televizi atd. a vytvářejí zdání, že byt je obydlen.
  • Přehlednější prostor před objektem. Důležité je osvětlení , které zloděje odrazuje od pokusu vniknout do obydlí. Měli bychom dbát na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část domu.
  • Řádně uklidit předměty, které by mohl pachatel využít k vloupání do objektů (žebříky, lopaty, nářadí, apod.)
  • Na zimu cennější věci odvážet mimo chalupu
  • Pořídit si fotodokumentaci cenných věcí
  • I přes zimní období občas zkontrolovat nebo požádat např. starousedlíky o občasnou kontrolu chalupy. Je dobré udržovat dobré vztahy se sousedy, všímat si podezřelých osob v blízkosti obydlí.
  • Nezapomínat na pojištění objektu

Kontroly rekreačních objektů provádějí policisté v rámci běžného výkonu, během kontrol nechávají majitelům chat za oknem či dveřmi kontrolní lístek o provedené kontrole. Častěji se tyto kontroly dělají v době mimo letní sezónu, kdy bývají zpravidla chaty opuštěné.

Co dělat, je – li chata i přes tato opatření vykradena?

Pokud při návratu domů zjistíme, že máme i přesto vylomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna apod. je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158. Nedoporučujeme vstupovat do takového objektu. Mohl by být uvnitř ještě pachatel. A dále bychom neměli manipulovat s předměty a uklízet dříve než přijede policie, znehodnotili bysme takto stopy.


22. 2. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem