Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Opuštěné chaty lákají zloděje

KRAJ - Policisté radí, jak si zabezpečit vhodně svůj majetek. 

O své slovo se v uplynulém týdnu přihlásil astronomický podzim, který předznamenal konec letní sezóny. Pro letošní rok už skončil čas vodních radovánek, krátkých minisukní, pohodlných kraťasů a restauračních zahrádek. S příchodem sychravého počasí je třeba nemyslet jen na krásné chvíle uplynulého léta, ale přemýšlet o rizicích spjatých s podzimní sezónou, mezi které patří i nezabezpečené chaty, chalupy a kůlny.

V letní sezóně, kdy si občané do blízkých rekreačních objektů jezdili nebo chodili několikrát v týdnu udržovat trávník, zemědělské plodiny, či si jen tak posedět u táboráku. Mohlo dojít k nabytí dojmu, že zde jejich majetku nehrozí žádné nebezpečí.

3V podzimních měsících pak návštěvnost opadá a místo několika sousedů, kteří pravidelně jezdili a mohli tak být překážkou pro nenechavé zloděje či nechtěné nocležníky, jsou vaše nemovitosti opuštěné a zazimované. 

Bolestným ztrátám jak movitého majetku tak ale i cennostem, které pro ostatní nemají žádnou hodnotu, ale pro vás mohou mít hodnotu nejvyšší, jako jsou fotky, zděděný nábytek po milované babičce nebo jiné předměty spjaté s důležitou osobou nebo zážitkem, lze předcházet. Nejspíš namítnete, že jediná možnost jak takové situaci předejít je, každý den objekt kontrolovat. To je jedna z možností, ale kdo v dnešní době má čas a sílu každý den kontrolovat svoji chatku, kterou má vzdálenou hodinu jízdy automobilem.

Pro tyto případy má policie pár rad a tipů jak svůj majetek zabezpečit.

  • Zabezpečte si rekreační objekt mechanickými zábranami.

Při odchodu je důležité zkontrolovat uzavření všech oken a uzamčení dveří. V žádném případě by majitel neměl nechávat klíče od nemovitosti pod rohožkou, v květináči či jinde v okolí objektu. V rekreačních objektech by též neměli zůstávat žádné cennosti.

  • Cennější věci nenechávejte přes zimu v objektu. Pořiďte si pro případ odcizení věcí fotodokumentaci cenností a zapište si jejich výrobní čísla.

Pachatelé si z rekreačních objektů nejčastěji odnáší nářadí, elektroniku anebo vaše oblíbené pomocníky jakým je na příklad křovinořez, sekačka na trávu, či ruční pila. Ve zkratce to jsou všechny předměty, které se dají snadno a rychle zpeněžit v zastavárnách. Proto upozorňujeme, aby majitelé řádně zabezpečili své chaty a odvezli si z nich cenné věci.

  • Chatu či chalupu mějte správně pojištěnou nejen proti krádeži, ale i např. požáru.

Jsou případy, kdy nejde o zloděje, který primárně hledá jen rychlé zpeněžení cizích věcí, ale může se jednat i o pachatele, který hledá na zimu přístřeší, úkryt před nepříznivým počasím a něco k snědku. Takovému pachateli bude jedno, přikládat do ohně místo polínek váš oblíbeny nábytek. V lepším případě vás připraví pouze o zásoby trvanlivého jídla a materiál na podpal a v neposlední řadě si udělá butik z vaší skříně a ven vyrazí v novém. V horším případě se už nebudete mít díky ohni kam vracet. Při podezření z vloupání ihned kontaktujte Policii ČR a zásadně nevstupujte do objektu.

Policisté pravidelně provádí kontroly chatových oblastí, ale prvotní prevence by ovšem měla vycházet od majitelů objektů.

Souhrn preventivních opatření představuje nová mobilní aplikace - Celorepublikový preventivní projekt: „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobe i svým sousedům“ . Aplikaci Zabezpečte se si do mobilů stáhnou zdarma majitelé mobilů a tabletů s operačními systémy Android a iOS. Základní menu aplikace představuje rozcestník, který uživatele nasměruje k informacím o zabezpečení odlišných typů objektů.
 

1. 10. 2020
nprap. Bc. Markéta Razáková
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem