Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oprávnění znalců KÚ k přístupu k utajovaným informacím

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požadovala následující informace:

1) „Disponují znalci z KÚ PČR přístupy k utajovaným informacím v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, a pokud ano, tak v kolika případech jsou držiteli OZNÁMENÍ a v kolika případech jsou držiteli OSVĚDČENÍ pro konkrétní stupně utajení Důvěrné, Tajné a Přísně tajné? – jen pro upřesnění sděluji, že požaduji sdělit jen obecné počty a nikoli konkrétní jmenný seznam.

2) Disponuje KÚ PČR zabezpečenými oblastmi v rámci fyzické bezpečnosti v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, a pokud ano, tak v jakých „stupních utajení“ tyto zabezpečené oblasti jsou – Vyhrazené, Důvěrné, Tajné, Přísně tajné? – opět - požaduji sdělit jen obecné počty a nic konkrétního.

3) Je KÚ PČR pro případné potřeby trestního řízení schopen zkoumat a vyhodnocovat důkazy (např. různé nosiče IS, různé listiny či jiné hmotné „důkazní“ nosiče) které by se případně nacházely v některém stupni utajení v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti? – pokud ano, tak v jakých stupních utajení je zkoumání těchto „utajovaných“ důkazů možné?

Policie ČR žadatelce sdělila, že znalci Kriminalistického ústavu (KÚ) disponují oprávněním k přístupu k utajovaným informacím v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, a uvedla počet držitelů OZNÁMENÍ pro úroveň „vyhrazené“, OSVĚDČENÍ pro úroveň „důvěrné“ a OSVĚDČENÍ pro úroveň „tajné“.

Policie ČR žadatelce rovněž sdělila, že KÚ disponuje dvěma zabezpečenými oblastmi v rámci fyzické bezpečnosti v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., a to jednou v režimu „vyhrazené“ a jednou v režimu „důvěrné“.

KÚ je pro potřeby trestního řízení schopen zkoumat a vyhodnocovat stopy, věci a vzorky zajištěné v souvislosti s trestním řízením, a to včetně stop, věcí a vzorků zajištěných v některém z režimů utajení. Přímo v objektu KÚ lze zkoumat a vyhodnocovat stopy, věci a vzorky jen v režimech utajení „vyhrazené“ a „důvěrné“.

pplk. Mgr. Jiří Hradil, 1. července 2020

vytisknout  e-mailem