Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oprávnění policistů

Způsob zastavování vozidel je vymezen v ustanovení § 79 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Z tohoto ustanovení vyplývá, že se vozidlo zastavuje dáváním znamení k zastavení vozidla. Osoby uvedené v odst. 1 (mj. policisté) dávají znamení k zastavení vozidla vztyčenou paží nebo zastavovacím terčem a za snížení viditelnosti červeným světlem, kterým pohybují v horním půlkruhu.

Z jedoucího vozidla dávají toto znamení kýváním paže nahoru a dolů nebo vysunutým zastavovacím terčem. Policista nebo strážník obecní policie může z jedoucího vozidla zastavovat vozidla i rozsvícením nápisu „STOP“ podle zvláštního právního předpisu ze směru jízdy zastavovaného vozidla, a to zepředu i zezadu.

Ke zvýšení bezpečnosti provozu je navíc možné doplnit výzvu k zastavení použitím výstražného světelného a zvukového zařízení

Z uvedeného vyplývá, že samotné použití výstražného modrého světla k zastavení vozidla nestačí. V takové situaci je proto nutné sledovat, zda policisté z jedoucího vozidla opravdu dávají znamení k zastavení, nebo zda výstražné světelné a zvukové zařízení použili v jiné souvislosti.

vytisknout  e-mailem