Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opotřebované zimní pneumatiky mohou za dopravní nehodu?

TRUTNOVSKO – Smyk v pravotočivé zatáčce. 

Na silnici II. třídy mezi obcemi Chvaleč – Petříkovice došlo ve středu 5. února 2020 v ranních hodinách k dopravní nehodě. Čtyřiatřicetiletá řidička vozidla Škoda Fabia Combi dle dosavadního šetření nepřizpůsobila rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dopravně technickému stavu pozemní komunikace. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostala smyk, vyjela do protisměru, kde čelně narazila do protijedoucího vozidla značky VW Passat.

Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidičky vozidla Škoda, která byla transportována vozidlem rychlé záchranné služby do Oblastní nemocnice Trutnov. U obou řidičů byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. 

Trutnovští policisté ohledáním vozidla Škoda zjistili, že přední zimní pneumatiky byly opotřebené pod přípustnou mez. Celková hmotná škoda na obou vozidlech byla předběžně vyčíslena na 450 tisíc korun.

PREVENCE
V souvislosti s touto dopravní nehodou policisté opakovaně radí řidičům, aby si zkontrolovali, zda pneumatiky na vozidle mají dostatečnou hloubku vzorku dezénu. Minimální hloubka vzorku dezénu zimní pneumatiky pro vozidla do hmotnosti 3,5 t je 4 mm. 
Hloubka dezénu má zásadní význam na ovladatelnost vozidla. S hloubkou dezénu klesá kvalita pneumatiky. Výška běhounu pláště u nové pneumatiky je 8 mm, pokud je však pneumatiky sjeta na 6 mm, brzdná dráha automobilu se prodlužuje o 20%. Při sjetí na zákonnou minimální hranici, tedy na 4 mm, může brzdná dráha narůst až o polovinu!

kpt. Ing. Eliška Majerová
6.2.2020, 9:30
 

Odkazy do noveho okna

Chvaleč – Petříkovice

5.2.2020 

Detailní náhled

Chvaleč – Petříkovice

5.2.2020 

Detailní náhled

Chvaleč – Petříkovice

5.2.2020 

Detailní náhled

Chvaleč – Petříkovice

5.2.2020 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem