Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opilý řídil elektrokoloběžku

BLANENSKO: Alkohol nepatří nejen za volant, ale také za řídítka koloběžek. 

Jízda pod vlivem alkoholu na elektrokoloběžce se nevyplatila šestadvacetiletému muži z Boskovicka. Tento byl v sobotu v brzkých ranních hodinách zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou v Boskovicích, v ulici Lidická. Provedenou dechovou zkouškou policisté v jeho dechu naměřili hodnotu alkoholu 1,32 promile. Muž s naměřenou hodnotou souhlasil a hlídce doznal, že se před jízdou posilnil sedmičkou vína. Řidiči nyní hrozí bloková pokuta ve výši až do 50 tisíc korun.   

Upozorňujeme jezdce na elektrokoloběžkách, že ani za řídítka alkohol v žádném případě nepatří. Může se zdát, že řidiči koloběžek nejsou běžnými účastníky silničního provozu, jakmile jsou na pozemní komunikaci a řídí i tyto „stroje“, stávají se řidiči, na které se vztahuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Řízení pod vlivem alkoholu není nebezpečné jen pro jezdce, ale především pro ostatní účastníky silničního provozu. Koloběžkáři tedy musí v silničním provozu dodržovat stejná pravidla jako například cyklisté.

Během víkendu usedli pod vlivem alkoholu také řidiči vozidel. U čtyř šoférů skončila provedená orientační dechová zkouška na alkohol s pozitivním výsledkem. Nyní musí řidiči počítat s následky svého nerozvážného jednání.

por. Lenka Koryťáková, 5. října 2020

vytisknout  e-mailem