Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Opilý cizinec si nedal říct

PROSTĚJOV - Se zákazem řízení a opilý při řízení přistižen dvakrát za dvě hodiny. 

V neděli 29. září 2019 po osmé hodině ranní jsme na lince tísňového volání přijali oznámení o podivné jízdě šedé dodávky Opel po dálnici D46 od Olomouce k Prostějovu. Na místo vyslaní policisté dopravního inspektorátu po chvíli podezřelou dodávku zahlédli a pomocí světelného nápisu na služebním vozidle svedli z dálnice na sjezdu Prostějov - střed. V řidiči policisté zjistili cizince ze země EU a důvod jeho „podivného“ stylu jízdy se ukázal ihned po provedení první dechové zkoušky. Ta byla pozitivní a ukázala hodnotu 1,85 ‰ alkoholu v dechu. Opakovaná zkouška pak dokonce 1,92 ‰ alkoholu v dechu. S naměřenými hodnotami řidič souhlasil, ale k množství a době kdy alkohol vypil, se odmítl vyjádřit. Provedeným šetřením policisté navíc zjistili, že cizinec má vysloven zákaz řízení motorových vozidel na území České republiky. Ten mu byl uložen po dosažení 12 bodů do karty řidiče, a to až do srpna 2020. Další jízdu policisté muži zakázali a na místě zadrželi jeho řidičský průkaz.

O necelé dvě hodiny později v Kralické ulici v Prostějově kontrolovala stejnou dodávku hlídka obvodního oddělení Prostějov 2. Také v tomto případě řídil stejný řidič. Provedenými dechovými zkouškami u něho policisté tentokrát změřili hodnoty 1,38, 1,57 a 1,50 ‰ alkoholu v dechu. Výzvu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření muž odmítl, ale přiznal vypití tří piv v době od 7:00 do 8:00 hodin téhož dne. Následoval opětovný zákaz další jízdy.

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten podezřelému v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

por. Mgr. František Kořínek

30. září 2019

vytisknout  e-mailem