Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opilí v autě a nabízeli úplatky

HRADECKO - Řidič BMW i spolujezdkyně chtěli v Holohlavech uplatit policisty 

Opilý 25letý řidič se svojí 35letou spolujezdkyní nabízeli ve středu v noci opakovaně úplatek hlídce policistů z OOP Smiřice na Královéhradecku za to, že vymažou záznam z přístroje na kontrolu alkoholu v dechu a tzv. vše zametou pod koberec. Kromě finanční hotovosti jim řidič nabízel i svoje auto zn. BMW.
 
K události došlo v obci Holohlavy, kde policisté prováděli běžnou hlídkovou činnost. Potom, co si všimli pomalu přijíždějícího auta, které při spatření policejního vozidla zastavilo a neočekávaně odbočilo do vedlejší ulice, rozjeli se za ním. Řidič nejenom, že nezastavil, ale zrychlil a začal ujíždět. Krátce na to ho policisté zastavili a provedli silniční kontrolu.
 
Z řidiče byl cítit alkohol a dechová zkouška skutečně potvrdila, že před jízdou pil. Policisté mu opakovaně naměřili hodnotu přes 2 promile alkoholu v dechu.  
K nabízení úplatku a přesvědčování policistů, aby věc vyřídili „jinak“, se intenzivně přidala i spolujezdkyně, u které policisté naměřili hladinu 1,19 alkoholu v dechu. Opakovaně jim vysvětlovali, že úplatek rozhodně nepřijmou a že se z jejich strany jedná o protiprávní jednání.
 
Vozidlo bylo tedy odstaveno, aby ani žena nemohla v jízdě pokračovat , muž byl zadržen a převezen na protialkoholní záchytnou stanici.
 
Druhý den ho kriminalisté v Hradci Králové, kteří si vyšetřování převzali, obvinili ze spáchání dvou trestných činů. Kromě ohrožení pod vlivem návykové látky i ze spáchání zločinu podplácení. Stejné obvinění z podplacení si vyslechla i spolujezdkyně. Protože se tohoto trestného činu dopustili vůči úřední osobě, hrozí jim oběma trest odnětí svobody na 1 až 6 let. Za řízení v opilosti hrozí řidiči samozřejmě také zákaz řízení až na jeden rok a pokuta do výše 20 tisíc korun.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 23.5.2012, 9:00

vytisknout  e-mailem