Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilí řídili auta i kola

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Osm opilých za tři dny.  

 

Třiačtyřicetiletá žena sedla v pátek 5. října ráno za volant svého auta i přesto, že na sobě musela cítit minimálně únavu. Večer předtím vypila lahev vína. I přesto vyjela a na hlavním tahu v úseku mezi Míkovicemi a Popovicemi si začala ladit rádio. Tím snížila ještě více svou pozornost, což bylo ve spojitosti s jejím stavem už příliš. Nezvládla řízení a vyjela vpravo mimo silnici, kde havarovala do příkopu. Naštěstí neutrpěla žádné zranění. Policisté jí v dechu naměřili 1,06 promile alkoholu.

V poslední páteční hodinu pak za volant auta sedl také šestašedesátiletý muž v Korytné. Vycouvával od hospody a narazil do auta zaparkovaného za ním ve vjezdu k domu. Místo aby šel nehodu se sousedem vyřešit, odjel pryč. Nedojel ale daleko, protože zhruba po sto metrech mu auto přestalo jet. Na místo byli přivoláni policisté, kteří vyzvali řidiče k dechové zkoušce a odběru krve, což muž odmítl. Neměl u sebe řidičský průkaz a auto, s nímž boural, je vyřazeno z oficiálního provozu. Policisté podezřelého muže zajistili a kromě pokuty za zavinění nehody může muž počítat s pokutou od pětadvaceti do padesáti tisíc korun a zákazem řízení až na dva roky za to, že se odmítl podrobit vyšetření na alkohol.

Stejně tak odmítl dechovou zkoušku i odběr krve třiadvacetiletý muž, který řídil v sobotu 6. října před třetí hodinou v noci osobní renault v Uherském Hradišti před supermarketem. Čeká ho stejná pokuta, jako muže v Korytné. Může ještě ale počítat s trestem za to, že řídil auto i přesto, že má od konce září vysloven zákaz řízení na dva a půl roku. Porušení zákazu řízení je zákonem posuzováno jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí s až tříletým trestem vězení a dalším zákazem řízení až na deset let.

Dvaačtyřicetiletý řidič, kterého zastavili uherskobrodští policisté u motorestu poblíž Brodu v sobotu večer, sice neodmítl dechovou zkoušku, ale k jejímu výsledku uvedl velmi málo uvěřitelné vysvětlení. Svou dodávku ford řídil s hodnotou 2 promile alkoholu, kterou mu policisté na silnici opakovaně naměřili. Na dotaz, co a kdy pil, řidič uvedl, že si před sedmi hodinami vypil jedno ovocné pivo. Policisté jej na místě zadrželi, stejně jako zadrželi jeho řidičský průkaz a začali s ním řešit podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu ze zákona hrozí až roční vězení a až desetiletý zákaz řízení.

Posledním zjištěným víkendovým alkoholem na silnicích byla hodnota 1,4 promile alkoholu. Tuto hladinu policisté nenaměřili řidiči auta, ale účastníku silničního provozu, který by měl být také střízlivý – cyklistovi. Sedmatřicetiletému muži na kole nedala přednost devatenáctiletá řidička fordu, která do něj v neděli večer narazila v Kněžpoli. Zraněný cyklista byl převezen do nemocnice. Řidička auta opilá nebyla. Policisté zjistili, že cyklista neměl ani vpředu bílé světlo, ani vzadu červené světlo a byl tedy kompletně neosvětlený, i když byla tma. Za opileckou jízdu může cyklista počítat s pokutou až pětadvaceti tisíc korun.

Kromě těchto případů policisté v sobotu zastavili ještě další tři řidiče, u nichž se hodnota alkoholu pohybovala v rozpětí od 0,3 do 0,85 promile. Tito řidiči mohou počítat se zákazem řízení až na jeden rok a pokutou do dvaceti tisíc korun.


 

8. říjen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

knezpole

knezpole 

Detailní náhled

knezpole_02

knezpole_02 

Detailní náhled

mikovice

mikovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem