Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilí jeli rychle

UHERSKOHRADIŠŤSKO: V dechu přes dvě promile a v obci přes padesát.  

 

Při pohledu na počty vybraných dopravních přestupků zjištěných za sedm dní, v porovnání s předcházejícím obdobím, můžeme zaznamenat u většiny z nich mírný pokles. Navýšení registrujeme u technicky nevyhovujících vozidel a u řidičů pod vlivem alkoholu. Dopravní policisté uložili shodně s týdnem předešlým jednu kauci. Šest tisíc korun musel zaplatit osmatřicetiletý muž ze Zlechova, který svištěl ve Starém Městě po ulici Tovární rychlostí 107 km/h, přičemž je v tomto úseku stanovena maximální rychlost 50 km/h. Kromě pokuty za takto rychlou jízdu ukládá zákon zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku.

Mezi pět řidičů pod vlivem alkoholu je statisticky počítán i třiapadesátiletý muž, který ve středu 14. prosince odmítl v Pitíně dechovou zkoušku i odběr krve. Bojkovičtí policisté jej odpoledne zastavovali při jízdě z Bojkovic. Řidič neuposlechl výzvu danou k zastavení, objel policejní auto a vjel do dvoru jednoho z domů. Policisté byli samozřejmě hned u něj, a když muž vystupoval a následně s policisty mluvil, byl z jeho dechu silně cítit alkohol. Řidič odmítal s policisty spolupracovat a pak začal klást aktivní odpor. Policisté použili hmaty a chvaty, přiložili mu služební pouta a eskortovali jej na policejní oddělení. Zajištěnému muži zadrželi řidičský průkaz a sdělili, že při odmítnutí dechové zkoušky a odběru krev k rozboru alkoholu, se dopouští přestupku, za který zákon ukládá pokutu od pětadvaceti do padesáti tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Mezi pětici opilých řidičů nepatří další tři, kteří byli o víkendu přistiženi při řízení s alkoholem dosahujícím hodnoty kolem 2,5 promile. Dopravní policisté zastavili v pátek odpoledne ve Starém Městě čtyřiačtyřicetiletého řidiče jedoucího na padesátce rychlostí 67 km/h. V jeho dechu naměřili 2,6 promile alkoholu, a tak mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu ze zákona hrozí až roční vězení a zákaz řízení až na deset let. V noci na sobotu zastavili policisté v Uherském Brodě osmatřicetiletou ženu za volantem fabie a naměřili jí 2,7 promile alkoholu. I jí zadrželi řidičský průkaz a osvětlili, jaký trest zákon za takovouto jízdu stanovuje. Šestatřicetiletého řidiče zastavili dopravní policisté v neděli odpoledne v Uherském ostrohu, protože místo maximální 50 km/h jel 75 km/h. Dechový přístroj vyhodnotil hladinu alkoholu v krvi na 2,24 promile. Řidič se přiznal, že krátce před opileckou jízdou, za níž si vysloužil podezření ze spáchání trestného činu, dopil tři piva a tři velké panáky kořalky. Policisté jej na místě zadrželi a umístili do policejní cely.

Alkohol v hladině 1,77 promile naměřili dopravní policisté také osmatřicetiletému cyklistovi, který v pátek odpoledne boural v Kunovicích. Na svém kole doplněném o pomocný spalovací motor jel po ulici Lidická, nevěnoval se řádně řízení a s kolem narazil do zaparkovaného auta. Sám sobě způsobil zranění, s nímž byl převezen do nemocnice. Na kole způsobil škodu pět tisíc korun a auto poškodil za zhruba dvacet tisíc korun. Opilý cyklista je podezřelý ze spáchání přestupku, za který mu hrozí pokuta od pětadvaceti do padesáti tisíc korun.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 9. – 15. 12. 2011


 

Počet zjištěných přestupků

9. – 15. 12. 2011

2. – 8. 12. 2011

Řidič pod vlivem alkoholu

5

3

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

30

53

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

9

12

Nepoužití bezpečnostních pásů

11

15

Telefonování za jízdy

10

12

Špatný technický stav vozidla

19

14

Uložené kauce za přestupek v dopravě

1

1


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. prosinec 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem