Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opilci na silnicích, nebezpečný evergreen

NÁCHODSKO - O víkendu policisté opět přistihli opilé řidiče. 

O tom, že alkohol ovlivňuje chování lidí, ví každý a není potřeba o tom dlouze psát. O tom, že lidé ovlivnění alkoholem nesmí vyjet na silnici a řídit vozidla, je ale potřeba psát stále dokola, neboť tento zákaz pořád dost lidí porušuje a hazarduje tak nejen svým životem a zdravím. Během uplynulého víkendu na Náchodsku policejní hlídky přistihly čtyři muže, kteří řídili automobil pod vlivem alkoholu. Dvěma z nich naměřili víc nez 1 promile, třetímu 1,7 promile a tomu dalšímu dokonce 2,9 promile alkoholu v dechu.

Když chtěl řídit, měl zůstat jen u tvrdé muziky
V pátek 15. 6. 2018 v půl páté odpoledne policejní hlídka z obvodního oddělení Červený Kostelec poblíž autokempu Brodský, kde v tu dobu probíhal festival rockové hudby, zkontrolovala 50letého muže za volantem osobního vozu Opel Astra. Fanoušek tvrdé muziky byl asi příznivcem pití stejné sorty, neboť přístroj na měření alkoholu v jeho dechu ukázal 2,92 promile, kontrolní měření po sedmi minutách 2,7 promile alkoholu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. Ještě téhož dne proti němu zahájili úkony trestního řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Večerní klikatá jízda neprošla
Policejní hlídka z obvodního oddělení v Broumově odhalila opilce za volantem v obci Meziměstí. V pátek 15. 6. 2018 v 21.00 hodin kontrolovala 59letého řidiče osobního vozu Škoda Felicie. Muž za volantem hlídce nejenže nepředložil řidičský průkaz, ale neprošel "bez ztráty kytičky" ani dechovou zkouškou. Odborný přístroj na měření alkoholu v jeho dechu třikrát ukázal hodnotu kolem 1,09 promile. Policisté proto řidiče, který se po řádném poučení odmítl podrobit odbornému lékařskému vyšetření, nechali na místě zajistit vůz. Pak jej odvezli na policejní služebnu k provedení potřebných služebních úkonů, po nichž ho propustili k dalšímu řízení na svobodě. Také jemu hrozí trestní stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zákonu nevyhověl řidič ani vůz
Vozidlo s půl roku propadlou technickou kontrolou v pátek 15. 6. 2018 ve 23.00 hodin řídil 67letý muž na Hronovsku. A nejen to, tak jako uvízl v policejní síti nezpůsobilý vůz, ukázalo se, že nezpůsobilý k jízdě je také jeho řidič. Odborné měření přístrojem Draeger na kontrolu alkoholu v dechu, kterému jej policejní hlídka na místě kontroly podrobila, ukázalo, že řídí pod vlivem alkoholu. První měření ukázalo 1,74 promile, druhé, kontrolní, 1,73 promile alkoholu. Lékařské vyšetření řidič odmítl. Také v tomto případě policie případ prověřuje jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidičský průkaz neměl, alkohol ano
V neděli 17. 6. 2018 v jednu hodinu ráno přistihla policejní hlídka z obvodního oddělení v Hronově dalšího opilce za volantem. Muž pod vlivem alkoholu dokonce ani nevlastnil řidičský průkaz a měl až do prosince příštího roku vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Policejní hlídka jej v Žabokrkách zastavila, když řídil vypůjčený vůz Audi A4. Odborná zkouška na přítomnost alkoholu už jen podtrhla, že 33letý neřidič opravdu za volant nepatří, přístroj ukázal 1,02 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté mu na místě další jízdu zakázali a také on se bude muset zodpovídat, a to jak z řízení pod vlivem alkoholu, tak i bez platného řidičského oprávnění.

Za řízení motorových a nemotorových vozidel (mezi které patří také jízdní kolo, nebo kůň s jezdcem) po pozemních komunikacích pod vlivem alkoholu, podle stupně ovlinění alkoholem a podle závažnosti možných či skutečných následků řidičům hrozí citelné postihy. Sankce peněžité, které se pohybují v řádech desetitísíců korun i vyšší, ale také zákaz řízení od několika měsíců až po několik let nebo dokonce i trest odnětí svobody, opět až na několik let.

por. Mgr. Eva Prachařová
18. 6. 2018 v 11:30

vytisknout  e-mailem