Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opět předjíždějící kamiony na D11

KRAJ – Přestupky zaznamenala kamera z policejní helmy. 

Dálniční policisté z Prav se neustále setkávají v rámci běžného výkonu služby s neukázněnými řidiči nákladních vozidel, kteří při předjížděcím manévru omezují a zpožďují provoz za sebou, a to i o několik desítek sekund či minut. Velice často se na tomto úseku dálnice jedná o spěchající řidiče nákladních vozidel cizí státní příslušnosti. V uplynulých dnech se na dálnici D11 podařilo policistovi na motorce zachytit na policejní kameru hned dva téměř identické případy. 

Z obou videozáběrů je zřejmé, že řidiči kamiónů přesahující délku sedmi metrů předjížděli jiné vozidlo, přestože na jeho předjetí neměli dostatečnou rychlost. Svou výrazně nižší rychlostí v levém pruhu pak omezili ostatní vozidla. Policista jedoucí na motorce kamiony nejdříve vyvedl do bezpečnějšího prostoru nejbližšího exitu, kde je následně zastavil a přestupek s nimi projednal.

"Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy," uvádí platná česká legislativa ve vztahu k provozu na dálnici.

Policisté oznámili v obou případech podezření ze spáchání přestupku místně příslušnému správnímu orgánu k dořešení, a protože existuje důvodná obava, že by se mohli tito řidiči cizí státní příslušnosti správnímu řízení vyhýbat, uložili jim policisté na místě jako „jistinu“ kauci. V obou případech šlo o kauci ve výši 10 000 korun. 

Letos na D11 policisté již evidují 26 takových případů a ve 14 případech z nich byla zahraničním řidičům uložena kauce celkem za 132 tisíc korun. 

Jedná se o velmi celkem závažné porušení pravidel silničního provozu, které může vést i k fatálním tragickým dopravním nehodám. Za výše uvedené přestupkové jednání hrozí řidičům ve správním řízení pokuta ve výši 5 - 10 tisíc korun, k tomu zákaz činnosti od 6 – 12 měsíců a přičteno 7 trestných bodů.

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
25. července 2019


 

vytisknout  e-mailem