Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Opět podvody na internetu

J.Hradec – Mobily nikde, peníze pryč. (Hlasová schránka 974 233 116) 

Dosud  nezjištěný  pachatel v období od  srpna do září  tohoto roku  na internetovém  portále pod uživatelskými jmény kapicka1993, sabatinka20,sabatinka1992 nabízel k prodeji celkem tři  mobilní telefony. Po obdržení peněz od kupujícího zboží nezaslal. Tímto jednáním způsobil škodu třem poškozeným. Prvnímu ve výši 4 300 korun, druhému ve výši 4 500 korun a třetímu   ve výši 1 000 korun. Policisté z obvodního oddělení J.Hradec  sloučili tyto skutky  do společného řízení a po pachateli přečinu podvodu usilovně pátrají.
 
 Policie varuje : Podvodů na internetových portálech stále přibývá!
 
Podvodníci si na portálu poskytují navzájem pozitivní hodnocení. Běžný občan pak lehce uvěří , že inzerent je solidní a solventní a proto od něj zboží objedná a následně i koupí.
 
Doporučení policie: Než se občan rozhodne pro koupi prostřednictvím internetového portálu, tak je dobré vyhledat časový úsek po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu. Jestliže dojde ke stížnostem občanů na neseriózního inzerenta, tak správce portálu ukončí možnost obchodování danému prodejci. Zároveň je vhodné nezasílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí požadované zásilky. Podvody páchané prostřednictvím internetu mají vzestupnou tendenci, jejich zadokumentování je velmi složité , rovněž tak je nelehký úkol policie, aby pachatele této trestné činnosti vypátrala a v rámci úkonů trestního řízení i obstarala důkazní materiál, který jej z jeho páchaných skutků usvědčí.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
17. října 2013

vytisknout  e-mailem