Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Opět na scéně falešný bankéř!

Rakovnicko – Policisté čím dál častěji přijímají oznámení o falešném bankéři. 

Podvodníci se vydávají za bankéře z vaší banky, ale takto nikdy skuteční bankéři nepostupují! Případy mají stejné scénáře. Zavolá vám člověk, který se představí jako bankéř z vaší banky a začne vás upozorňovat na to, že váš účet je v ohrožení a že máte okamžitě vybrat peníze a ty vložit do vkladomatu – do kryptoměn. Takto máte ochránit své peníze, než se problém s napadeným účtem vyřeší. Realita je bohužel taková, že peníze už nikdy neuvidíte. Vaše peníze totiž zmizí ve virtuálních peněženkách podvodníků.

Pokud vám takový člověk bude volat, ověřte si ihned tuto informaci u svého bankovního poradce, zda je opravdu váš bankovní účet napaden.

Rady, jak podvodníkům nenaletět:

  • Pamatujte, že banky ani Policie České republiky s provozovateli tzv. vkladomatů nespolupracují.
  • Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů či údajů z platebních karet.
  • Nikdy nenakupujte kryptoměny na adresy, které Vám někdo jiný předá ani je na takové adresy nepřevádějte, pokud nejde o legitimní a vámi zamýšlenou platbu.

Jako odstrašující případ Vám chceme uvést tento, který se stal v okrese Rakovník. Neznámý pachatel kontaktoval telefonicky paní z Rakovnicka a představil se jako pracovník jedné z českých bank a uvedl ji, že si zažádala o úvěr ve výši 250 000,- Kč na její jméno. Po zjištění, že si paní o půjčku nežádala, byla ze strany falešného pracovníka přepojena na dalšího pracovníka (samozřejmě falešného) a to pracovníka bezpečností služby této banky a tento jí sdělil, že je potřeba vybrat peníze ze svého bankovního účtu a tyto peníze vložit do speciálního bankomatu do elektrické peněženky. Tato žena dle instrukcí falešného bankéře odjela objednanou Taxi službou ze strany falešného bankéře do Prahy do pobočky banky, kde postupně vybrala ze svého bankovního účtu hotovost v částce přes 1 milión korun a vložila je do bitcoinmatu. O všechny peníze, které vložila do bicoinmatu přišla.

Více informací ke kyberpodvodům naleznete na stránkách www.policie.cz:

https://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22670271&docType=ART

30.10.2023
ÚO Rakovník
prap. Veronika Cafourková

vytisknout  e-mailem