Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operační středisko v novém

„Operační středisko prezidia“ je v plném provozu.  

Policejní prezident otevřel nové operační centrum
fotogalerie

 

Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý dnes dopoledne slavnostně otevřel poslední z řady nově modernizovaných operačních středisek Policie České republiky a to přímo na Policejním prezidiu ČR.
„Operační střediska mají možnost propojit také všechny složky IZS bez ohledu na jejich lokaci. Jsou tedy jakýmsi pomyslným srdcem policie, které bije v nepřetržitém provozu a zajišťuje tolik důležitou komunikaci a organizaci všech zásahů,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.
Cílem modernizace a integrace těchto center je hlavně zlepšení pomoci občanům, díky moderním technologiím. Integrované operační středisko zajišťuje také příjem tísňové linky 158 a nasazení sil a prostředků policie.
„Můžeme s velkou pýchou říci, že patříme mezi státy, které mají vybudovanou jednu z nejmodernějších sítí operačních středisek, která je v Evropě. Naši kolegové ze zahraničí, kteří už navštívili některá střediska, nám mohou tiše závidět,“ pronesl ve své řeči policejní prezident.
Česká policie po pěti letech dokončila výstavbu 15 nových operačních středisek, která vyšla na 640 milionů korun. Z větší části náklady pokryly dotace z Evropské unie, konkrétně pak z Integrovaného operačního programu

Mezi zajímavosti operačního odboru na Policejním prezidiu ČR patří mimo jiné také to to, že se rozkládá na 700 metrech čtverečních a je zde rozmístěno zhruba 47 kilometrů kabelů, které propojují jednotlivé systémy. Před vybudováním nového systému bylo v Česku 80 operačních středisek, která byla v každém policejním okrsku.

plk. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem