Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "TATÍK"

V rámci operace „TATÍK“ se podařilo detektivům Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s policejními orgány Německa a Rakouska, odkrýt nelegální obchod s metamfetaminem a marihuanou, který organizovaly osoby vietnamské národnosti na tržnici v obci Strážný v Jihočeském kraji. Převážnou část odběratelů těchto drog tvořili občané Německa a Rakouska, kteří přímo navštěvovali vietnamskou tržnici a zde v určitých stáncích drogy nakupovali.  

Během prověřování trestné činnosti pachatelů zadrželi policisté v Německu několik osob, které zakoupený metamfetamin či marihuanu různými sofistikovanými způsoby pašovaly z ČR do Německa a poté buď užívaly pro vlastní potřebu, nebo dále distribuovaly. Pro nelegální vývoz látek používaly různé dopravní prostředky, např. i jízdní kola. Drogu ukrývaly na nejrůznějších místech jak v dopravních prostředcích, tak i na těle, či v tělních dutinách. Vyvezený metamfetamin představoval významný zdroj drogy pro uživatele z blízkého německého příhraničí, zejména pro bavorské město Pasov a okolní menší obce.
 
V únoru letošního roku zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály, ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Jihočeského kraje, hlavní organizátorku zmíněné trestné činnosti. V současnosti je tato vazebně stíhána na území ČR pro pokračující zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení § 283 odstavce 1, odstavce 2 písmene a) a odstavce 3 písmene b), c) trestního zákoníku, spáchaný z části ve stadiu pokus dle § 21 odstavce 1 trestního zákoníku a z části jako dokonaný trestný čin, za což jí hrozí trest odnětí svobody od 8 do 12 let. Po jednom ze spolupachatelů je vyhlášeno celostátní pátrání.
 
V rámci operace „TATÍK“ policisté zajistili v několika menších dávkách celkem cca 1 kg kvalitního metamfetaminu s obsahem účinné látky 80% báze. Prodejní cena metamfetaminu, distribuovaného touto skupinou pachatelů, se pohybovala v rozmezí od 37,- do 40,- EUR za 1 gram. V přepočtu představuje hodnota zajištěného metamfetaminu částku 1 milion Kč.
 
Samotný prodej drog probíhal přímo v kamenných stáncích na tržnici. Pachatelka u sebe měla vždy jen omezené množství drogy, které ukrývala na různých místech, zejména pak mezi potravinami. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor nalezli policisté největší objem metamfetaminu ukrytý v mrazničce.
 
Během realizace operace na tržnici v obci Strážný zabavili příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v předmětných obchodech zboží v celkové hodnotě cca 3.800.000,- Kč. Jednalo se zejména o napodobeniny zboží známých značek v podobě textilních výrobků a dále plagiáty CD a DVD nosičů.
 
V souvislosti s distribucí metamfetaminu, pocházejícího z tržnice v obci Strážný, byla v Německu prověřována dvě úmrtí jeho uživatelů. Jako příčinu smrti nakonec experti určili kombinaci užití metamfetaminu s vysokým obsahem účinné látky a syntetického opiátu fentanyl, získaného z transdermálních náplastí, určených zejména k tišení bolestí doprovázejících nádorová onemocnění.
 
Poptávka po metamfetaminu a marihuaně ze strany uživatelů ze sousedních zemí neustále narůstá. Vývoz drog, vyprodukovaných na území České republiky, do Německa a Rakouska je úzce propojen s vietnamskými tržnicemi, umístěnými na české straně hranice. Právě zapojení organizovaných zločineckých skupin původem z Vietnamu do velkoobjemové produkce metamfetaminu a netechnického konopí lze označit za současný nejprogresivnější trend v oblasti drogové kriminality v ČR. Tento jev lze pozorovat u produkce konopí od roku 2007 a u metamfetaminu pak od roku 2009 a stále nabývá na síle.
 
Případ není v současné době uzavřen, probíhají další úkony trestního řízení a lze předpokládat, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
                                                                                                                 vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                      ředitel
Fotogalerie
 

vytisknout  e-mailem