Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "SAKE"

Koncem června 2015 byli v Japonsku odsouzeni poslední obvinění pachatelé v souvislosti s operací s krycím názvem „SAKE“, v rámci které příslušníci Národní protidrogové centrály rozkryli mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, která najímala kurýry z řad českých a slovenských občanů pro převoz metamfetaminu z Turecka a Arménie do Japonska. Kurýři zadržení v Japonsku byli dle tamního práva odsouzeni za nelegální dovoz stimulantu za účelem zisku, za což jim byly uloženy tresty odnětí svobody v délce trvání od 7 do 10 let a pokuty až do výše 6 milionů japonských jenů.  

Na odhalování trestné činnosti se podílely policejní složky Slovenska, Velké Británie, Turecka, Arménie a dále zástupci mezinárodních policejních organizací Europol a Interpol. Metamfetamin pocházel z Iránu, kde se gram této látky dá koupit v přepočtu za cca 200,- Kč, přičemž v Japonsku se prodejní cena metamfetaminu pohybuje kolem 19.000,- Kč za jeden gram.
 
Ve většině případů cestovali kurýři ve smíšených párech manželů či, sourozenců, nebo i náhodně vybraných osob, což mělo znesnadnit jejich odhalení. Kurýři cestovali letecky z Prahy a Vídně do Turecka nebo Arménie, kde každý dostal speciálně upravený kufr s ukrytým cca 1 kg metamfetaminu. S kufry poté kurýři odcestovali letecky přes Abu Dhabi nebo Dubai do Japonska na letiště Narita v Tokiu. V Tokiu se následně ubytovali v předem určeném hotelu, kde došlo k předání kufru s metamfetaminem. Jako odměnu za převoz metamfetaminu měli kurýři dostávat finanční částku cca 100.000,- Kč na pár a organizátoři jim také hradili veškeré cestovní výdaje a ubytování. Součástí této mezinárodní organizované skupiny byli pachatelé z řad občanů Iránu, Turecka, Slovenska a České republiky.
 
Detektivové na případu pracovali tři měsíce a za tuto dobu se jim podařilo ustanovit organizátory skupiny, kteří se zdržovali ve  Velké Británii a zadokumentovat pět převozů metamfetaminu do Japonska. Japonské policejní orgány zadržely muže a ženu přímo při pokusu o dovoz cca 2 kg metamfetaminu, ukrytého ve dvou kufrech, do Japonska. Dále ve spolupráci s  pracovníky Národnej kriminálnej agentúry Slovenské republiky, National Crime Agency Velká Británie a policejními složkami Turecka byly na letištích ve Velké Británii zadrženy dvě osoby slovenské národnosti, které se pokoušely přivézt z Turecka a Arménie na území Velké Británie celkem cca 5 kg metamfetaminu, který měl s největší pravděpodobností také skončit na japonském drogovém trhu. V rámci stejné spolupráce byl dále v jednom z hotelů v Antályi v Turecku zadržen slovenský občan, trvale se zdržující na území České republiky, a to přímo ve chvíli, kdy přebíral od muže turecké národnosti zavazadlo s cca 2 kg metamfetaminu, které měl následně přepravit do Velké Británie a dále do Japonska. Tento zadržený slovenský občan byl hlavním podezřelým v operaci „SAKE“ v České republice, kde organizoval najímání kurýrů pro výše uvedené cesty. V Turecku byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce trvání 10 let.
 
Trend najímání českých kurýrů k převozu metamfetaminu z různých destinací do Japonska trvá zhruba od roku 2011. Většinou jde o osoby pocházející ze sociálně slabých regionů nebo o osoby s významnými ekonomickými problémy. Na verbování kurýrů se zpravidla podílejí čeští nebo slovenští občané, ale v pozadí vždy stojí kriminální skupiny cizího etnického původu. Metamfetamin zpravidla pochází z mimoevropských zemí, země Evropy jsou pachateli využívány zejména k najímání kurýrů a k případným tranzitním cestám. Ceny metamfetaminu na japonském nelegálním trhu jsou podstatně vyšší nežli na evropských trzích a dá se předpokládat, že snahy o vysílání českých kurýrů budou i nadále pokračovat.
 
V rámci realizace operace „SAKE“ byly na území České republiky zadrženy tři osoby, kterým bylo sděleno obvinění pro závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení § 283 odstavec 1, odstavec 3 písmeno c), odstavec 4 písmeno c) trestního zákoníku ve stádiu pokusu podle § 21 odstavec 1 trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce až 18 let. V současné době jsou všichni tři obvinění stíháni vazebně. Jeden z hlavních podezřelých, muž slovenské národnosti, zdržující se na území Velké Británie, byl na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržen policejními složkami Velké Británie a v současné době probíhá řízení o jeho vydání k trestnímu stíhání do České republiky.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
10.7.2015                                                                                                                                                     ředitel

vytisknout  e-mailem