Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "ROID II"

Koncem roku 2013 byla příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování realizována akce s krycím názvem „ROID II“, zaměřená na distributory látek s anabolickým a jiným hormonálním účinkem. Tato akce byla pokračováním operace ROID z roku 2012, v rámci které byla zadržena osmičlenná organizovaná skupina osob. Během druhé fáze operace detektivové zadrželi dalších šest členů této skupiny a obvinili je z trestné činnosti v souvislosti s nelegální distribucí látek s anabolickým a jiným hormonálním účinkem. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších doposud realizovaných operací takovéhoto zaměření.  

Na více jak ročním prověřování této latentní trestné činnosti se podíleli také příslušníci Krajského ředitelství Hradeckého kraje, Celního ředitelství Praha a Celního pátracího úřadu Essen/SRN.
 
V rámci této fáze se podařilo zajistit velké množství zakázaných přípravků v podobě ampulí k nitrosvalové aplikaci a dále tablet k perorálnímu podávání. Celkem se jednalo o cca 100 000 tablet a 400 ampulí s obsahem zakázaných látek ve smyslu nařízení vlády číslo 454/2009 Sb., to vše v hodnotě 1 300 000,- Kč.
 
Samotná trestná činnost skupiny probíhala tak, že obvinění velmi konspirativně nakupovali zakázané látky na černém trhu, především v  některých asijských zemích, a následně je pašovali do Evropské unie, kde tyto látky dále přebalovali a označovali padělanými etiketami a sofistikovaným způsobem rozesílali, na základě objednávek z internetových obchodů, celé síti zákazníků v Evropě.
 
Všech šest obviněných je stíháno pro spáchání zvlášť závažného zločinu výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem podle § 288 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce trvání až 12 let. Členové organizované skupiny působili na území několik států, především České republiky, Španělska, Ukrajiny, SRN a Kypru.
 
Skutkovou podstatu trestného činu „Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem“ zavedla novela trestního zákoníku v roce 2010. Do této doby bylo trestné pouze podávání anabolických látek mládeži. Nová právní úprava tak reagovala na potřebu zajištění omezení dostupnosti látek s dopingovým účinkem.
 
Zneužívání anabolických steroidů je riskantní a poškozuje zdraví. Toto riziko se pak geometrickou řadou zvyšuje v případě užívání padělků anabolických steroidů. Vzhledem k snadné dostupnosti steroidů, zejména prostřednictvím internetu, a bezohlednosti dealerů dochází často k situacím, kdy zakoupené steroidy obsahují jinou účinnou látku, než jaká je deklarována na obalu, nebo sice účinnou látku pravou, ale v jiných množstevních poměrech. Pro uživatele to muže mít až fatální dopady na jeho zdraví.
 
Případ není v současné době ještě uzavřen. Vzhledem k rozsahu vyšetřování, které probíhá paralelně na území SRN, nelze vyloučit, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                            ředitel

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem