Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace „PRIL“

V rámci operace „PRIL“ se začátkem tohoto roku podařilo detektivům Národní protidrogové centrály rozbít organizovanou skupinu čtyř pachatelů, která se zabývala ochodem s metamfetaminem a marihuanou a jejich vývozem do Rakouska. V souvislosti s touto operací byly v Rakousku, na základě mezinárodní policejní spolupráce, tamními policejními orgány zadrženy další dvě osoby.  

Po několikaměsíčním prověřování trestné činnosti pachatelů zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály, ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Jihočeského kraje, skupinu čtyř mužů (tři české státní příslušníky a jednoho občana Makedonie), kteří ve vzájemné spolupráci zásobovali metamfetaminem a marihuanou odběratele z Rakouska a představovali významný zdroj zmíněných drog zejména pro hornorakouské město Linec a okolní menší obce.
 
Během prověřování se policistům podařilo zadokumentovat desítky případů, kdy pachatelé prodali metamfetamin a marihuanu do Rakouska, a to převážně občanům ze států bývalé Jugoslávie a Turecka, kteří ho na území Rakouska dále distribuovali mezi koncové uživatele. Celkem se jednalo o vývoz celkem 750 g metamfetaminu a nejméně 8500 g marihuany. Vývoz drog probíhal za využití kurýrních osobních automobilů, ve kterých pachatelé převáželi vždy jen menší množství té které drogy.
 
V průběhu realizace byl zadržen jeden z pachatelů při převozu metamfetaminu. Látku měl ukrytou vysoce konspirativním způsobem, a to v obou předních světlometech. V průběhu následných domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo kromě nejrůznějšího důkazního materiálu zajištěno i vozidlo AUDI A8, které bylo pachateli taktéž využíváno k převozu zakázaných látek.
 
Všichni pachatelé jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, odstavce 3 písmene b), c), odstavce 4 písmene c) trestního zákoníku a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce 10 až 18 let.
 
Česká republika se již dlouhodobě potýká se stále zvyšujícím se množstvím vyprodukovaného metamfetaminu. Produkce a obchod jsou rozprostřeny po celém území ČR, přičemž nejvýrazněji jsou zastoupeny právě v příhraničních oblastech se SRN a Rakouskem, kde se projevuje stále vzrůstající poptávka uživatelů z těchto zemí.
 
Případ není v současné době ještě uzavřen, probíhají další úkony a dá se předpokládat, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí            
                                                                                                                              vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych                    
                                                                                                                                                      ředitel
Fotogalerie

                                   

vytisknout  e-mailem