Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace OCTOPUS

Společná tisková zpráva ÚOKFK SKPV a Generálního ředitelství cel ze dne 4. května 2012. 

V lednu 2010 zahájili celníci z Celního ředitelství České Budějovice prověřování možných nelegálních obchodů s pohonnými hmotami. V září 2011 vznikl s Policií ČR společný vyšetřovací tým. Koncem dubna 2012 provedli kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) a celníci operaci s krycím názvem OCTOPUS. Při ní došlo k zadržení tří osob, které se měly podílet na krácení spotřební daně při obchodech s motorovou naftou.
 
Ve funkcích jednatelů společnosti, která obchody prováděla, působili tzv. bílí koně. Tyto osoby navíc měli hlavní pachatelé na pozicích jednatelů měnit. Podle závěrů kriminalistů jen za období od července 2009 do ledna 2010 nebyla uhrazena spotřební daň ve výši cca 50 milionů korun.
 
Šetření ve věci stále probíhá. Kriminalisté mají podezření, že hlavní pachatelé měli v dalším období převést obchody s motorovou naftou na jiné společnosti. Do pozic jejich jednatelů měli opětovně dosadit „bílé koně“. Lze předpokládat, že se výše škody vyšplhá na stovky milionů korun.
 
V rámci operace OCTOPUS provedli kriminalisté ÚOKFK SKPV a celníci celkem dvanáct domovních prohlídek, při kterých mj. zajistili počítače, finanční hotovost, peníze na bankovních účtech a několik luxusních vozidel (např. zn. Ferrari, Range Rover).
 
Tři osoby jsou stíhány pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za který jim v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let. Na dva obviněné byla uvalena vazba. Ve skupině osob působil i jeden muž, který dlouhodobě žije v zahraničí a do České republiky jezdil pouze podepisovat dokumenty, na jejichž základě docházelo k páchání trestné činnosti. 
 
Jen za první čtyři měsíce roku 2012 kriminalisté ÚOKFK SKPV objasnili 13 případů krácení daní v rámci kterých zahájili trestní stíhání proti 48 osobám, kdy škoda, která je obviněným kladena za vinu, přesahuje 1,7 miliardy korun.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej                                                    mjr. Mgr. Jiří Barták
ÚOKFK SKPV                                                                      Generální ředitelství cel

vytisknout  e-mailem