Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "NANUK"'

Do České republiky byl vydán poslední obviněný pachatel v souvislosti s operací s krycím názvem „NANUK“, v rámci které příslušníci Národní protidrogové centrály rozkryli mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, která se zabývala pašováním hašiše z Dánska do Grónska v tělních dutinách najímaných českých kurýrů. Kromě vývozu hašiše se někteří členové skupiny rovněž okrajově zabývali i jeho dovozem do České republiky a distribucí na území Jihomoravského kraje. 

Prověřování trestné činnosti zahájili detektivové koncem června 2016 na základě poznatku policistů služby kriminální policie Blansko. Na odhalování trestné činnosti se podílely policejní složky Dánska a Grónska a dále zástupci mezinárodní justiční organizace Eurojust.

Hlavním organizátorem skupiny byl občan Spojených států amerických žijící v Dánsku. Vyšší postavení v hierarchii skupiny měl rovněž český občan, který byl zapojen zejména do organizování cest a najímání kurýrů. Všichni členové skupiny měli různorodou kriminální minulost, jednalo se o méně závažnou majetkovou či násilnou trestnou činnost, sprejerství, drogové přečiny nebo mravnostními delikty. Ve všech případech se jednalo o uživatele drog. Součástí mezinárodní organizované skupiny byli pachatelé z řad občanů České republiky, USA a Grónska.

Hašiš nakupovali pachatelé v Dánsku, odkud jej prostřednictvím kurýrů dodávali s velkým finančním ziskem předem domluveným místním odběratelům v Grónsku. Odměna kurýrů se pohybovala v řádech desítek tisíc českých korun, přičemž množství napolykaného hašiše představovalo přibližně jeden kilogram rozdělený do zhruba 200 ampulek. Kurýři zpravidla odjížděli do Dánska v doprovodu českého prostředníka, který byl v kontaktu s hlavním organizátorem. V Kodani strávili několik dnů v hotelu, kam byl hašiš v ampulích dodán. Po jeho napolykání byl kurýr doprovozen na letiště, odkud odcestoval do Grónska. Zpět se kurýři vraceli zpravidla po několika týdnech, přičemž zpět do Dánska přiváželi hotovost získanou prodejem drog. Peníze, pašované většinou pod oděvem, poté předali hlavnímu organizátorovi, který jim část výdělku nechal jako odměnu.

Detektivové na případu pracovali zhruba půl roku a za tuto dobu se jim podařilo ustanovit organizátory a členy skupiny a zadokumentovat několik převozů hašiše z Dánska do Grónska. Grónské policejní orgány následně zadržely dva české kurýry přímo při pokusech o dovoz cca 1kg napolykaného hašiše.

Najímání českých kurýrů k převozu drog z a do nejrůznějších destinací je poměrně běžnou praxí. Většinou jde o osoby pocházející ze sociálně slabých regionů nebo o osoby s významnými ekonomickými problémy. Na verbování kurýrů se zpravidla podílejí čeští nebo slovenští občané, ale v pozadí často stojí kriminální skupiny cizího etnického původu. Odměna kurýrů zdaleka neodpovídá vysokému riziku, a to jak z hlediska možných zdravotních komplikací, tak i z hlediska hrozících trestů, v některých zemích i trestu smrti.

V rámci realizace operace „NANUK“ bylo na území České republiky zadrženo pět osob, jimž bylo sděleno obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení § 283 odstavec 1, odstavec 3 písmeno c), odstavec 4 písmeno c) trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce až 18 let.

Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí

                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                              
ředitel

vytisknout  e-mailem