Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "LOSOS"

V rámci operace „LOSOS“ se detektivům Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování podařilo odhalit desetičlennou organizovanou skupinu pachatelů, která představovala hlavní zdroj léků s obsahem pseudoefedrinu pro nelegální výrobu metamfetaminu v Plzeňském a Karlovarském kraji. Zároveň se skupina zabývala velkoobjemovou nelegální výrobou metamfetaminu a jeho následným prodejem odběratelům z Plzeňska, Mariánskolázeňska, Chebska a Sokolovska. Mimo „klasický“ metamfetamin skupina distribuovala též specifický druh této látky, tzv. „žlutý metamfetamin“, upravený cíleným technologickým postupem za využití kyseliny, který je uživateli poptáván z důvodu výrazných psychotropních účinků.  

Po více jak půl ročním rozpracování zadrželi během měsíce května detektivové Národní protidrogové centrály ve spolupráci se zásahovou jednotkou KŘ PČR Plzeňského kraje, Městským ředitelstvím Policie ČR Plzeň-město, Územním odborem Plzeň-venkov a Cheb všech deset členů organizované skupiny. Hlavní organizátor trestné činnosti a jeden z členů skupiny byli zadrženi přímo při výrobě metamfetaminu. Během následných úkonů trestního řízení zajistili policisté kompletní laboratoř k výrobě metamfetaminu, 1.800 g vyrobeného metamfetaminu, 800 g extrahovaného efedrinu, 4 kg tablet léků CIRRUS, 750 kg chemikálií sloužících k výrobě metamfetaminu, gramová množství extáze a hašiše, osobní vozidlo a finanční hotovost v celkové hodnotě přesahující 5 000 000,- Kč.
 
Samotná trestná činnost pachatelů probíhala tak, že hlavní organizátor plánoval časté, ale nepravidelné cesty do Polska, kde přes jednoho majitele lékárny nakupoval léčivo CIRRUS s obsahem 120 mg pseudoefedrinu hydrochloridu v řádech tisíců kusů balení. Po dovozu léčiv do České republiky je prostřednictvím ostatních členů skupiny přeprodával nelegálním výrobcům metamfetaminu a část využíval k vlastní výrobě metamfetaminu v laboratoři umístěné v rodinném domě uprostřed zástavby.
 
Dodávky prekursouru pro výrobu metamfetaminu v podobě léků s obsahem pseudoefedrinu od této kriminální skupiny, představovaly významný zdroj pro velkoobjemovou výrobu metamfetaminu, která zejména na území Severo-západních Čech vzhledem k rostoucí poptávce ze strany zahraničních uživatelů neustále narůstá a představuje masivní zapojení organizovaných zločineckých uskupení. V rámci samotného trestního řízení se podařilo zadokumentovat několik cest pro léky do Polska a dovoz téměř 100 kg tablet CIRRUS, kdy z takovéhoto množství lze vyrobit přibližně 18 kg metamfetaminu.
 
Celkem bylo v rámci operace „LOSOS“ obviněno deset osob, všichni st. p. České republiky. Jedna osoba byla obviněna pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), b), odst. 3 písm. c), za což jí hrozí trest odnětí svobody v délce trvání v rozmezí od 8 do 12 let, jedna osoba byla obviněna pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), b), c) trestního zákoníku, za což jí hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 2 roky až 10 let a osm osob bylo obviněno pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c), za což jí hrozí trest odnětí svobody v délce trvání v rozmezí od 8 do 12 let.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí 
2.6.2015                                                                                                                                     vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                         ředitel
Odkazy do noveho okna

operace Losos (1)

operace Losos (1) 

Detailní náhled

operace Losos (2)

operace Losos (2) 

Detailní náhled

operace Losos (3)

operace Losos (3) 

Detailní náhled

operace Losos (4)

operace Losos (4) 

Detailní náhled

operace Losos

operace Losos 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem