Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace Lopuch

Dne 17.8.2008 byla policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie ukončena mezinárodní operace s krycím názvem „LOPUCH“ 

Dne 17.8.2008 byla policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie ukončena mezinárodní operace s krycím názvem „LOPUCH“.
     Po půlročním prověřování bylo ve spolupráci s policejními orgány Spolkové republiky Německo a Nizozemí, Celním ředitelstvím Ústí nad Labem a policisty Cizinecké a pohraniční policie Ústí nad Labem zadrženo v Ústí nad Labem, Teplicích a Karlových Varech celkem pět osob a to J.M.(r.68), B.M.(r.84), W.Z.(r.59), M.M.(r.62), H.Š.(r.61).
    Tato organizovaná skupina působící ve více státech, se zabývala jednak pěstováním konopí v Nizozemí, dovozem drog do České republiky a rovněž distribucí heroinu na území ČR. Zadržené osoby byly již v minulosti za drogovou trestnou činnost stíhány.
      Při domovních prohlídkách a prohlídkách vozidel byla zajištěna pěstírna marihuany, dále cca 1,4 kg marihuany a také heroin připravený k distribuci. Zajištěný heroin se nyní podrobuje znaleckému zkoumání k určení jeho kvality a podílu množství účinné látky. Dále se v současné době zjišťuje, jaké množství dávek by bylo možno ze zajištěných látek vyrobit. Předpokládaná hodnota zajištěných drog by na nelegálním trhu činila řádově několik set tisíc korun.
     Policisté kromě toho zajistili digitální váhy, mobilní telefony, finanční hotovost, doklady a písemné poznámky, vše pocházející či určeno k páchání trestné činnosti.
     Policejním komisařem NPC bylo zahájeno trestní stíhání ve věci trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle ustanovení § 187 odst 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) a § 187 odst 1, odst. 2 písm. a) trestního zákona .   
       V případě prokázání trestné činnosti hrozí pachatelům trest odnětí svobody deset až patnáct let. Soud rozhodl u všech obviněných o jejich vzetí do vazby.        
 
zpracoval :
pplk.Mgr. Břetislav Brejcha
důstojník pro styk s veřejností
 
 
 
 
                                                                       vrchní rada plk. JUDr. KOMOROUS Jiří
                                                                                     ředitel PČR NPC SKPV

vytisknout  e-mailem