Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace KLIMA – zajištění 150 milionů korun

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) rozkryli v rámci operace s krycím názvem „KLIMA“ rozsáhlý případ podezření ze spáchání zločinu zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti. Následně z těchto trestných činů obvinili čtyři muže a jednu ženu. Zároveň zahájili trestní stíhání právnické osoby. Obvinění patřili do skupiny, která se měla zkrácením DPH a daně z příjmu právnických osob obohatit o minimálně 288 milionů korun. Kriminalisté navíc zajistili majetek v hodnotě 150 milionů korun. 

Do hledáčku detektivů ÚOKFK SKPV se v létě 2011 dostala skupina osob, podezřelá z rozsáhlé trestné činnosti na úseku daní. Několik měsíců detektivové sledovali a dokumentovali trestnou činnost jednotlivých členů skupiny. Postupně získali poznatky o hlavním organizátorovi a o dalších podezřelých, jejich rolích a postavení v rámci skupiny.
 
Skupina obviněných osob působila v několika obchodních společnostech. Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně krátit povinnost k dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob jedné z těchto společností. Podle závěru kriminalistů ÚOKFK SKPV mělo dojít k vytvoření řetězce předstíraných nákupů a prodejů s vystavováním daňových dokladů za fiktivní přijatá a fiktivní uskutečněná zdanitelná plnění (ohledně reklamní činnosti). Následně obvinění, mezi kterými byl i daňový poradce a advokát, předkládali příslušnému finančnímu úřadu daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje. Tímto způsobem měli docílit neoprávněného a nezákonného snížení vlastní daňové povinnosti, která je předběžně vyčíslena na částku 288 milionů korun.
 
K samotné realizaci případu s krycím názvem „KLIMA“ přistoupili policisté v úterý 19. června 2012 poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k aktivitám všech podezřelých. V rámci realizace bylo provedeno sedm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.
 
Hlavním organizátorem, bez jehož pokynů se neobešel ani jeden z členů skupiny, měl být podle detektivů osmatřicetiletý Čech, který se v současné době nachází ve výkonu trestu odnětí svobody pro obdobnou trestnou činnost. Tento muž měl nejdříve na svobodě a poté i z věznice celou skupinu řídit a organizovat činnost obchodních společností, které měla skupina založit za účelem páchání trestné činnosti.
 
Při své činnosti měl úzce spolupracovat se třiatřicetiletým mužem, který vystupoval jako jeho obhájce. Ten s ním měl možnost komunikovat ve věznici a následně měl předávat pokyny ostatním podezřelým. Do krácení daní měl být zapojen i pětapadesátiletým muž, který pro skupinu pracoval jako daňový poradce a pomáhal nelegálně optimalizovat daňová přiznání, tak aby u skupinou ovládaných obchodních společností vznikla minimální daňová povinnost. Do podvodů měla být zapojena i manželka hlavního organizátora, která na základě jeho pokynů zajišťovala každodenní chod společností.
 
V rámci této operace kriminalisté ÚOKFK SKPV  využili nového právního institutu, kdy zahájili trestní stíhání proti právnické osobě. To umožnilo detektivům zajistit majetek v hodnotě převyšující 150 milionů korun. V rámci zajišťování výnosů byly zajištěny nemovitosti, luxusní motorová vozidla, peníze na hotovosti a na účtech a dále pohledávky. 
 
Kvalitní operativní práce detektivů se projevila v tom, že dva obvinění se pod tíhou důkazů k trestné činnosti plně doznali. Trestní stíhání čtyř obviněných je vedeno na svobodě, jeden obviněný je ve výkonu trestu odnětí svobody pro obdobnou trestnou činnost. V případě pravomocného rozsudku všem obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
29. června 2012
 
 
Pod tiskovou zprávou jsou k dispozici fotografie a video z realizace případu KLIMA.
Odkazy do noveho okna

Klima  - zajištěné Audi

Klima - zajištěné Audi 

Detailní náhled

Klima  - zajištěné Audi bílé

Klima - zajištěné Audi bílé 

Detailní náhled

Klima  - zajištěné Audi na odtahu

Klima - zajištěné Audi na odtahu 

Detailní náhled

Klima  - zajištěné Audi2

Klima - zajištěné Audi2 

Detailní náhled

Klima  - zajištěný VW

Klima - zajištěný VW 

Detailní náhled

Klima - peníze

Klima - peníze 

Detailní náhled

Klima - peníze2

Klima - peníze2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem