Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "HVALA"

V rámci společného vyšetřovacího týmu tzv. JIT (Joint Investigation Team), rozkryli policisté České a Srbské republiky desetičlennou organizovanou zločineckou skupinu osob zabývající se provozováním velkopěstíren konopí na území České republiky a obchodem s marihuanou ve velkém rozsahu v rámci Evropské unie. 

Obvinění pachatelé srbské národnosti organizovali trestnou činnost z území Srbska. Na území hl. města Prahy si na pozměněnou identitu pronajali rodinné domy, které celé, prakticky každou místnost, maximálně využili pro zřízení „indoor pěstíren“ netechnického konopí a následnou výrobu marihuany. Objekty byly vybaveny nejmodernější technologií pro vnitřní pěstování rostlin. Pěstování rostlin zajišťovali speciálně proškolení zahradníci, jež byli řízeni a pravidelně kontrolováni organizátory ze Srbska. Díky sofistikované technologii získávali minimálně čtyřikrát ročně rostliny konopí v řádech tisíců, s vysokým obsahem psychotropních kanabinoidních látek. Odhadovaná produkční schopnost provozovaných pěstíren se pohybuje okolo jedné tuny marihuany.

Při realizaci operace zajistili policisté tři rozsáhlé pěstírny na území Suchdola, Horních Počernic a Újezdu nad Lesy, včetně velkého množství hnojiv, semen konopí, asi 3000 rostlin netechnického konopí a 201 kg sušiny marihuany. Vlivem provozování této trestné činnosti došlo ke značné kontaminaci všech nemovitostí a nežádoucím stavebním zásahům, včetně zásahů do eklektických rozvodů. Finální realizace této operace proběhla současně na území ČR a území Srbské republiky, kde bylo proti této organizované skupině vedeno trestní řízení pro zločinné spolčení a praní špinavých peněz, které byly získávány právě prodejem na území ČR vyrobené marihuany a využívány k nákupům nemovitostí, vozidel a různých firem na území Srbské republiky. V rámci finální realizace bylo srbskými orgány provedeno několik domovních prohlídek a zajištěny finanční prostředky okolo 160.000,- EUR, 3 osobní motorová vozidla, 7 bytů, 1 diskotéka a 1 kavárna.

Vzhledem k velkému rozsahu produkce marihuany a na základě dalších poznatků, lze důvodně předpokládat, že vyrobená látka byla určena k vývozu z České republiky. Rovněž lze předpokládat, že další pěstírny mohly vznikat i v dalších státech Schengenského prostoru, odkud lze na rozdíl území Srbska, marihuanu distribuovat s daleko menším rizikem odhalení. Nicméně i přesto bylo počínání pachatelů při veškeré činnosti velmi konspirativní.

V rámci trestního spisu akce „HVALA“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, bylo v České republice doposud zahájeno trestní stíhání proti 7 osobám. Na území Srbska jsou stíhány 3 osoby. Zadržení pachatelé jsou stíháni vazebně. Obviněným osobám na území České republiky hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení za spáchaný zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, trest odnětí svobody v délce trvání až 12 let.

Operace „HVALA“ probíhala v úzké spolupráci se srbskými orgány činnými v trestním řízení a do závěrečné fáze byli nasazeni kromě policistů Národní protidrogové centrály SKPV a Služby pro boj proti organizovanému zločinu Srbské republiky i specialisté z Celní správy, zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského a Královehradeckého kraje, Odboru technické ochrany Krajského ředitelství Praha a příslušných specializovaných útvarů.

Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, rozšíření právní kvalifikace a rovněž propojení s dalšími případy řešenými orgány činnými v trestním řízení na území EU.

Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
10. října 2017                                                                                 vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                              ředitel

vytisknout  e-mailem