Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace"DRBA"

Dne 27. 08. 2009 byla v dopoledních hodinách policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování, ukončena akce s krycím názvem „DRBA“. Po několika měsíčním prověřování trestné činnosti byl zadržen občan Kosova a jeho přítelkyně – občanka ČR, kteří se na území České republiky po dobu několika měsíců zabývali distribucí heroinu. K zadržení občana Kosova došlo v Praze 6. Jeho přítelkyně byla následně zadržena v Praze 9.  

 
                                                                                                                                                                                                   Praha 14. září 2009
                                                                                                     
 
 
Tisková zpráva
Operace „DRBA“
 
 
 
Dne 27. 08. 2009 byla v dopoledních hodinách policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování, ukončena akce s krycím názvem „DRBA“.
Po několika měsíčním prověřování trestné činnosti byl zadržen občan Kosova a jeho přítelkyně – občanka ČR, kteří se na území České republiky po dobu několika měsíců zabývali distribucí heroinu. K zadržení občana Kosova došlo v Praze 6. Jeho přítelkyně byla následně zadržena v Praze 9.
Při následně provedené domovní činžovního bytu v Praze 6 bylo nalezeno 5797,7 gramů heroinu včetně obalů, dále směs kofeinu a paracetamolu o váze 4393,42 gramů, která se používá k ředění heroinu a digitální váhy. Zajímavé na celém případu bylo zajištění lisovacího zařízení, které umožňovalo lisování heroinu do cca půl kilogramových obdélníku heroinu. Z celkového množství zajištěného heroinu by po naředění pomocí zajištěné směsi kofeinu s paracetamolem vznikla směs 10 kilogramů, ze které by bylo možné vyrobit až 200 tisíc základních dávek v celkové hodnotě cca 10 miliónu korun.
Zadržený občan Kosova a jeho přítelkyně byli policejním radou obviněni z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, 2 písm. a) trestního zákona. Občan Kosova byl dále obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí dle § 171 odst. 1 písm. b) trestního zákona, kterého se dopouštěl tím, že se na území ČR zdržoval nelegálně. Obvinění jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí oběma obviněným trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.
 
Zpracoval: kpt. Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
odbor metodiky a prevence
                                                                                                                    
 
                                                                                                                                             vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                            ředitel

vytisknout  e-mailem