Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Osm obviněných osob z krácení daní

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těsné součinnosti s orgány celní správy v tomto týdnu realizovali případ s krycím názvem BLEND, který se týkal rozsáhlého krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami.  

Celý případ v srpnu 2010 rozpracovaly orgány celní správy. Následně vznikl společný tým celníků a kriminalistů ÚOKFK SKPV. Podle závěrů tohoto týmu měla skupina osmi obviněných osob od března roku 2010 do prosince 2011 dovážet minerální oleje z Rakouska a Německa. Na území České republiky jej osoby měly uvádět do oběhu jako motorovou naftu, aniž by z prodeje byla odváděna spotřební daň a DPH. Podle prozatímního zjištění policistů škoda, která vznikla státu neodvedením daní, přesáhla částku 30 milionů korun. Již v této době je zřejmé, že výše škody se vyšplhá nad 100 milionů korun.
 
Od úterního rána (26. června 2012) policisté a celníci postupně zadrželi celkem devět osob. Následně na Mostecku, Chomutovsku a v jižních Čechách provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při zadržení osob kriminalistům a celníkům asistovali příslušníci zásahových jednotek Policie ČR a celní správy.
 
Osm osob bylo obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Při operaci BLEND kriminalisté zajistili dva byty, několik milionů korun v hotovosti a na bankovních účtech, směnky a jeden pozemek, vše v hodnotě cca 15 milionů korun.
 
Na všech osm obviněných osob již soudce uvalil vazbu. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej                                               mjr. Mgr. Jiří Barták
ÚOKFK SKPV                                                                 Generální ředitelství cel

vytisknout  e-mailem