Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Opatrnost, matka moudrosti

Český Krumlov - Varování kriminalistů - pozor na podvodníky! 

S blížícím se koncem roku a s tím spojenými vánočními svátky se zvyšují útoky neseriózních, rádoby podnikatelů, kteří využijí jakékoliv situace, z níž pro ně plyne zisk. Zvyšuje se tak množství klamavých reklam slibujících půjčky či úvěry– bez zajištění, bez potvrzení příjmů, se zástavou nemovitosti či bytu. Následně pak takoví podnikavci podstrčí zájemcům namísto zástavní smlouvy na nemovitost smlouvu kupní a těm pak zbudou pouze oči pro pláč a marné soudní žaloby.
 
Ve větší míře se rovněž vyskytují nabídky zboží za nápadně výhodné ceny, a to na místech, kde lze oprávněně předpokládat, že by se mohlo jednat o obchod do jisté míry rizikový. Takovými místy jsou zpravidla parkoviště před obchodními domy, benzinové čerpací stanice, autobusová nádraží, atd.
 
V neposlední řadě se objevují klamavé e-maily obsahující zaručené informace o tom, že oslovený je zaručeným výhercem několikamilionové výhry v zahraničí, ale že je nutné zaslat finanční prostředky na úhradu poplatků spojených s převodem finančních prostředků do ČR. Jiné inzeráty pak slibují dědictví ze zahraničí nebo účast na projektech se zahraničními společnostmi či nabídky práce v zahraničí.
 
Touto cestou bychom rádi občany upozornili na možnost, že se mohou stát obětí takovýchto praktik s ujištěním, že i v Jihočeském kraji se takové případy již vyskytly.
 
Jak se takovým praktikám ubránit?
 
Uvažovat.
 
Přemýšlet nad obsahem inzerovaných nabídek.
 
Nad avizovanou výhrou v zahraniční loterii, když se oslovený občan nikdy žádné takové soutěže neúčastnil, nezakoupil žádný los ani se jinak neangažoval prostřednictvím Internetu či jiných nabídek. Navíc by měl být obezřetný v okamžiku, kdy po něm někdo požaduje několikatisícové poplatky, aby mu mohl převést peníze, když nepožaduje číslo bankovního spojení a podobně.
 
Nepodporovat pachatele majetkové trestné činnosti tím, že od nich nakupuji odcizené zboží, třeba zrovna z dílny sousedů v ulici. Nebo sám nebýt obětí podvodníků, kteří obchodují s padělky či atrapami značkové elektroniky, elektrospotřebičů, nářadí, drogerie či dokonce potravin. Takové výrobky vám rozhodně neposlouží dlouho, pokud vůbec, nehledě na zdravotní či bezpečnostní rizika spojená s jejich používáním či požitím. Nenechte si zkazit vánoce a příchod nového roku tím, že se neopatrností připravíte o naspořené či poctivě vydělané peníze.
 
 
 
npor. Bc. David Havel
24. listopadu 2009

vytisknout  e-mailem