Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opatrně na hřbitovech

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Na hřbitovech a kolem nich bude více lidí, proto nezapomínejme na bezpečnost!  

 

Nadcházející „dušičkový“ čas přivádí na hřbitovy velké množství lidí, kteří chtějí vyzdobit hroby svých blízkých nebo jen zapálit svíčku a vzpomenout na zemřelé. Tento čas ovšem láká ke hřbitovům i ty, kteří nejdou uctít památku zesnulých, ale chtějí krást. Upravovat hrob v Uherském Ostrohu se o víkendu chystala také stará žena, která našla náhrobek a jeho okolí v neutěšeném stavu. Zloděj nejdříve vytrhal zasázené vřesy a následně shrabal a ukradl asi deset kilo kamenné drti rozprostřené na hrobě. Na místo vyjeli ostrožští policisté, kteří začali zjišťovat, kdo a kam ukradl výzdobu z hrobu.

Jiní zloději se ale většinou snaží využít nepozornosti lidí, kteří se soustředí na jiné věci, než na zabezpečení svých cenností. Chvilku nepozornosti využili zloději před několika dny v Ostrožské Nové Vsi, kdy starší muž nechal otevřené dveře svého auta zaparkovaného před hřbitovem. Zloděj mu z auta ukradl taštičku s doklady a pěti sty korunami.

V již tradičně exponovaném období Památky zesnulých budou i policisté ve větší míře a častěji zajíždět ke hřbitovům, aby monitorovali dění v těchto místech a prověřovali počínání podezřelých osob u hřbitovů a na nich. Policisté doporučují všem lidem směřujícím ke hřbitovům, aby:

  • v autech nenechávali odložené žádné cennosti, kabelky nebo tašky

  • auta důsledně zamykali

  • na hřbitovech u pomníků nenechávali volně odložená zavazadla bez dozoru

  • v případě zjištění pohybu podezřelých osob nebo vozidel neprodleně volali na linku 158

Důslednou obezřetností lidí na hřbitovech a namátkovým dohledem ze strany policistů se snad podaří dosáhnout toho, aby „dušičkový“ čas nebyl narušen žádnou zbytečnou nepříjemností.


25. říjen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem