Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Preventivní opatření

Dnes byla přijata preventivní bezpečnostní opatření k zajištění bezpečnosti Poslanecké sněmovny České republiky.  

Na základě neohlášené protestní akce, která se konala v okolí objektu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v sobotu 5. listopadu 2011 a na základě další avizované neohlášené protestní akce na dnešní den, byla přijata preventivní bezpečnostní opatření, zaměřená na zajištění ochrany Poslanecké sněmovny ČR. Povinnost policie zamezit podobným protestním akcím v blízkosti Poslanecké sněmovny ČR jednoznačně vyplývá ze zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím. Z ustanovení § 1 odst. 5 uvedeného zákona vyplývá: „Jsou zakázána shromáždění v okruhu 100 m od budov zákonodárných sborů nebo od míst, kde tyto sbory jednají.“
 
Přehled zakázaných zón shromáždění na úřední desce Magistrátu hlavního města Prahy.
 
Preventivní bezpečnostní opatření bylo naplánováno od 7:00 hod., kdy došlo k uzavření ulic Sněmovní a Thunovská, včetně vjezdu z ulice Tomášská do ulice Thunovská. Po vyhodnocení aktuální situace v okolí Poslanecké sněmovny ČR byla opatření v 10:30 hod. zrušena a provoz v uvedených pražských ulicích se vrátil do standardního stavu. Na uvedených preventivních bezpečnostních opatřeních se podílelo 12 policistů.
 
V případě opakování protestních akcí je Policie České republiky připravena opět přijmout preventivní opatření, aby zajistila ochranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny a veřejnosti.
 
V Praze 6. listopadu 2011
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejního prezidia ČR
tel.: 603 191 539
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem