Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatření Vítkov

Opavsko: Připravujeme bezpečnostní opatření 

V souvislosti s chystanými shromážděními dne 3. 8. 2013 ve Vítkově připravuje moravskoslezská policie bezpečnostní opatření. Do současnosti shromážděné informace nasvědčují bezpečnostním rizikům, akci proto věnujeme mimořádnou pozornost.
 
 
Vzhledem k okolnostem, předchozím událostem v zemi, jak v podobě demonstrací na jihu a severu Čech, tak předešlému žhářskému útoku v roce 2009 ve zvolené lokalitě shromáždění, stejně i dalším do současnosti zjištěným informacím, lze zopakovat, že v souladu se zákonem budeme chránit bezpečnost osob, majetku i veřejný pořádek.
Nebudeme tolerovat jakékoli vyprovokované násilí a podněcování etnické nesnášenlivosti či rasismu. V tuto chvíli nelze vyloučit možnost účasti osob, jež se zúčastnili demonstrací v Duchcově a Českých Budějovicích a jejich opětovné potenciální protiprávní jednání.
Plně respektujeme právo shromažďovací, nicméně pokud by bylo shromáždění zneužito k omezování práv občanů či rozněcování nenávisti, jsme připraveni k zákroku a zajištění veřejného pořádku, ochraně životů, zdraví a majetku občanů, stejně jako zamezení násilí.
 
Informace obyvatelům a návštěvníkům Vítkova:
 
Informujeme proto obyvatele i návštěvníky města Vítkova v předmětné době (3. 8. 2013) o větším počtu policistů v daném teritoriu. K zajištění veřejného pořádku budou nasazeni nejen moravskoslezští policisté. Situaci bude monitorovat také vrtulník. Rovněž sdělujeme, že v předmětnou dobu budou prováděny kontroly osob i vozidel na příjezdových komunikacích a v dalších vytipovaných místech. Obyvatele i návštěvníky města žádáme proto o maximální pochopení, všechna realizovaná opatření souvisí se zajištěním pořádku v místě.
 
Předešlé události v zemi, ať už na jihu či severu Čech, však přinesly i zkušenosti, že se vyhrocených, nebezpečných situací, různých incidentů, kde probíhaly zásahy, účastnili rodiče s malými dětmi, senioři, osoby se zdravotním handicapem či další přihlížející, kteří si neuvědomovali rizikovost situace a možnost zranění.
Často v davu (či nad ním) létaly různé předměty, i přesto v nich přihlížející (třeba s dětmi nebo se zdravotním handicapem se sníženou mobilitou) zůstávali. Není vyloučena ani možnost iniciace útoku vedená z davu obyvatel (i třeba „jen přihlížejících“ místních), aby tito agresoři znesnadnili cílený zákrok policie a využili anonymity davu k úniku.
Na místě je proto zdůraznit, že pracujeme s možností, kdy nelze vyloučit eskalaci násilí na místě, proto apelujeme na občany, aby se vyhnuli zbytečným konfliktům. Byly zaznamenány i situace, kdy byly všechny přítomné osoby opakovaně vyzývány k opuštění prostoru, kde policie zasahovala. Vyhněte se místům, kde by mohlo dojít ke střetům a protiprávnímu jednání, kde probíhá zásah. Respektujte pokynů policistů.
 
Doporučení - leták, audio
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
1. 8. 2013

Mediální ohlasy:
Opavský deník , iDnes, 5+2, Česká televize

 


 

vytisknout  e-mailem