Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opatření Velikonoce - závěrečná aktualizace

KRAJ: Budeme vidět nejen na silnicích. 

Jihomoravský kraj - aktualizace a doplnění výsledků:
     Během svátečního pondělí až do úterního rána jsme zaznamenali celkem 18 řidičů pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Vyjížděli jsme také k 19 dopravním nehodám, z nichž 17 se naštěstí obešlo bez zranění osob.
     Celkové výsledky dopravně bezpečnostní akce v průběhu letošních svátků jara (pátek až úterý ráno) jsou tedy následující:
50 řidičů pod vlivem návykových látek (alkohol 36 případů a 6 z nich při dopravních nehodách, omamné a psychotropní látky 14 případů)
55 dopravních nehod (bez zranění 47, se zraněním 8 a z nich jedna s úmrtím řidiče).

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 3. dubna 2018

 Dílčí informace z dopravně bezpečnostní akce:
     Během tří uplynulých dnů, tj. pátek až neděle, jsme v rámci zvýšených silničních kontrol zjistili celkem 21 řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. Více než polovině proudilo v krvi kolem dvou promile této návykové látky a třem dokonce téměř tři promile. Šest z nich vyšlo najevo při dopravní nehodě. Dále jsme přistihli jedenáct řidičů, jenž před jízdou užili omamnou a psychotropní látku. Nejčastěji to byl pervitin a dále marihuana i kokain. Během pátku až neděle jsme vyjížděli ke 36 dopravním nehodám. Třicet z nich se obešlo bez zranění osob a u pěti došlo podle prvotních informací k lehkým zraněním. Stala se však i velmi tragická nehoda v Brně, při které řidič zemřel na místě, a jeho tři zranění spolujezdci byli převezeni do nemocnic.
     Od půlnoci z neděle na pondělí až do pondělního poledne jsme přistihli další řidiče, kteří usedli za volanty svých vozidel v rozporu se zákonem. Deseti proudil v žilách alkohol a jeden měl pozitivní test na užití pervitinu. Kontroly pokračují i v dalších hodinách.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 2. dubna 2018 

29.03.

I dnes pokračuje opatření, kromě standardních hlídek se řidiči mohli v Brně v Bauerově ulici setkat se zástupci BESIPu a Českého svazu pivovarů a sladoven. Pokud se nedopustili přestupku, odvezli si kromě dobrého pocitu i nealkoholické pivo a jednorázový tester na alkohol. Téměř čtyři desítky řidičů prošly bez problému. 

Od minulého pátku do Velikonočního pondělí realizujeme bezpečnostní opatření nejen na silnicích. Zaměříme se na bezpečnost osob a majetku, stále platí vyhlášený první stupeň ohrožení terorismem. Ve zvýšené míře tedy budeme dohlížet především na místa, kde se bude o svátcích nacházet větší počet osob. Půjde například o velikonoční trhy a církevní akce a shromáždění. K dispozici budou i hlídky s dlouhými zbraněmi.

Na silnicích jsou již pravidlem zvýšené kontroly, důraz bude kladen především na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů. Přes tento každoročně avizovaný fakt se stále najdou hazardéři za volantem, které přistihneme. Dohlédneme ale také na rozjezd na svátky a samozřejmě na návrat, který bývá nejsilnější v pondělí odpoledne.  Se silným provozem mohou řidiči počítat tradičně na hlavních tazích a na výjezdech či vjezdech do větších sídel.

Řidiči by si měli na silnicích počínat zvlášť ohleduplně, na cesty vyrazí i sváteční řidiči a lze očekávat také vyšší počet chodců a cyklistů. Samozřejmostí je dodržování pravidel silničního provozu. Doporučujeme vyrazit s předstihem a věnovat se řízení. Při dojíždění do kolon nezapomeňte zapnout výstražná světla.

Loni jsme během Velikonoc (do pondělní 16. hodiny) zaznamenali 76 dopravních nehod, při jedné z nich byla usmrcena chodkyně. U deseti nehod hrál roli alkohol. Na silnici jsme přistihli 49 řidičů pod vlivem alkoholu, dalších 26 usedlo za volant pod vlivem návykové látky.

por. Pavel Šváb, 28.03.2018

Odkazy do noveho okna

Dba_Velikonoce.pg

Dba_Velikonoce.pg 

Detailní náhled

Řídím piju nealko

Řídím piju nealko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem