Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Opatření v souvislosti s adventem

Pražská policie jako každoročně zvýší v době předvánočního období svou přítomnost v ulicích, aby zajistila bezpečnost. 

Jako každoročně se pražská policie připravuje na předvánoční období a s tím spojená opatření, jejichž cílem je zajistit bezpečí Pražanů a návštěvníků metropole. Toto období je spojeno s vyšší koncentrací lidí v ulicích, na vánočních trzích, v nákupních centrech ale i v dopravních prostředcích a důležitých dopravních uzlech. Policisté proto posílí výkon služby a zaměří se na všechna vytipovaná místa s vyšší koncentrací lidí.

Konkrétní opatření spočívají nejen v navýšení počtu policistů v ulicích ale i v technickém zajištění bezpečnosti vybraných rizikových míst. Během příštích dní tak dojde, stejně jako v loňském roce, k instalaci pevných zábran na náměstí Republiky a Václavském náměstí. Tato opatření tak jen doplní ta stávající na Staroměstském náměstí a jsou realizována ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy.

Bezpochyby nejočekávanějším okamžikem pražského adventu bude sobotní slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Ten pořadatelé z bezpečnostních důvodů nerozsvítí v jeden konkrétní okamžik, ale budou jej rozsvěcet hned několikrát a to jak v průběhu sobotního večera, tak i během dalších podvečerů až do skončení trhů. Na průběh akce budou pochopitelně dohlížet policisté i strážníci a celou situaci monitorovat i s využitím kamerového systému. Jestliže bude počet lidí na místě nad únosnou mez, jsou policisté a strážníci v případě potřeby připraveni pro další příchozí náměstí uzavřít a počty návštěvníků tímto způsobem omezit. Policisté v této souvislosti doporučují zejména starším lidem a rodinám s malými dětmi návštěvu náměstí zvážit a případně s ohledem na vlastní bezpečnost naplánovat na jiný den.

Varovat musíme také před kapsáři, kteří v tomto období využívají situace a kradou více než obvykle. Zaměřují se především na své oběti v tlačenicích v dopravních prostředcích, roztržité nakupující v obchodech a na všech místech s velkou koncentrací lidí. Jejich cílem jsou peněženky, proto nabádáme ke zvýšené obezřetnosti, aby si lidé dávali větší pozor na své věci. Preventivní rady k tomuto tématu najdete zde.

por. Bc. Jan Daněk – 29. 11. 2018

vytisknout  e-mailem