Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatření Ostrava

Ostrava: Shromáždění, bezpečnostní opatření 

Až do nedělního rána byl k zajištění veřejného pořádku ve městě Ostravě nasazen větší počet policistů. Po sobotních odpoledních protestech se situace ve městě díky realizovanému zákroku policistů postupně zklidnila. K výraznému narušení veřejného pořádku tak v noci již nedošlo.
 
Nicméně celou noc pokračovali ostravští policisté v dokumentaci protiprávního jednání a budou v úkonech trestního řízení pokračovat i v průběhu dnešního dne. V noci byly provedeny první výslechy podezřelých osob, další výslechy zúčastněných jsou před námi. Postupně je dokumentováno také další poškození majetku v ulicích Ostravy, konkrétněji vozidel, budov, kontejnerů. Lze předpokládat, že další oznámení ještě občané učiní. Policisté budou analyzovat také desítky hodin obrazových záznamů a identifikovat další podezřelé osoby. 
 
Protiprávní jednání, ke kterému došlo včera odpoledne v souvislosti s protestními shromážděními, bylo kvalifikováno
auto opatreni.jpg
jednak jako přestupky, tak i trestné činy. Převážně se jednalo o přestupky proti veřejnému pořádku i majetku, dále trestné činy násilí proti úřední osobě, výtržnictví, poškození cizí věci.
Podezřelí na zakročující policisty házeli různé předměty, kameny, láhve, kusy cihel, kopali do štítů, v útoku využívali též tyčí či kontejnerů na odpad. Krom zmíněných předmětů byly vůči policistům směřovány i vulgarismy. Podezřelí nerespektovali výzev policistů, přes opakované výzvy v protiprávním jednání pokračovali často do doby, kdy byli omezeni na osobní svobodě. Mezi zadrženými byly i osoby ovlivněné alkoholem, také mladistvé dívky. 
V úkonech trestního řízení budeme pokračovat i dnes.
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
25. 8. 2013
 
--------------------------původní TZ-----------------------------
Dne 24. srpna 2013 bylo v souvislosti se shromážděními v Ostravě realizováno bezpečnostní opatření. První ze shromáždění se uskutečnilo na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě, zúčastnilo se jej zhruba 600 osob. Shromáždění skončilo kolem 14.15 hodin, přičemž nedošlo k narušení veřejného pořádku. Další shromáždění proběhlo následně na Prokešově náměstí v Moravské Ostravě. Druhé shromáždění bylo ukončeno zhruba kolem 15.15 hodin. Na tomto náměstí bylo shromážděno asi 500 osob. 
Dav lidí, čítající posléze zhruba 1 000 osob, pokračoval po Sokolské třídě z Moravské Ostravy do Ostravy-Přívozu. V době, kdy došlo k páchání protiprávního jednání, byl realizován zákrok a tomuto jednání bylo zamezeno. Podezřelí na policisty útočili, házeli předměty, láhve, kameny, poškozovali majetek, vozidla, budovy...
Policisté omezili na osobní svobodě celkem 62 osob, podezřelých z protiprávního jednání. Postupně byly tyto osoby eskortovány na jednotlivá ostravská obvodní oddělení. Během opatření bylo zraněno 21 policistů, došlo k poškození 12 policejních vozidel a došlo k poškození 39 výstrojních a výzbrojních součástek policistů (například přileb, štítů atd.). 
Policisté pokračují dokumentací protiprávního jednání, analyzovány budou také pořízené obrazové záznamy. 
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisař
24. 8. 2013 
 
 

vytisknout  e-mailem